Dags att knyta upp pannbanden

Elfsborgs talanger måste visa resultat: Vi accepterar inte en tiondeplats till

Foto: Anders Deros
FLYGFÄRDIGA? Elfsborgs fyra talanger, Johan Wiland, Martin Andersson, Lasse Nilsson och Samuel Holmén har 100 landskamper tillsammans, alla utom en i pojk-, junior- och U21-landslaget. Ingen annan klubb har så många U21-landslagsspelare, men nu gäller det för kvartetten att visa vad de kan i allsvenskan.
FOTBOLL

Varje dag fram till premiären besöker Sportbladet en ny allsvensk klubb. I dag besöker vi Elfsborg

- där det är upp till bevis för de många talangerna.

BORÅS. I går var vi hos de gamla veteranerna i IFK Göteborg.

I dag besöker vi de gamla talangerna i Elfsborg.

- Det är upp till bevis nu, säger Lasse Nilsson.

Magnus Haglund – allsvenskans yngsta tränare.

"Talang" har i det närmaste blivit ett skällsord i Borås.

- Säger du talang en gång till golvar jag dig. Vi vill ha ett bra lag, inte ett talangfullt, säger Jan Hansson, sportchef på Borås Tidning.

Ända sedan Elfsborg kom tillbaka till allsvenskan 1997 har laget haft "talang" insytt i klubbmärket.

I går berättade vi att Blåvitts fyra meriterade veteraner har 180 landskamper tillsammans.

Elfsborgskvartetten Lasse Nilsson, Martin Andersson, Samuel Holmén och Johan Wiland har 100... alla i pojk-, junior- och U21-landslagen (bara Lasse Nilsson har spelat en a-landskamp).

När U21 spelade mot England i tisdags var alla fyra med i truppen. Inget annat klubblag har fler spelare med i Torbjörn Nilssons gäng.

Håkan Mild talade i går i Sportbladet om hur viktigt det är att vara med och vinna för att bli en riktig vinnare.

Elfsborgs talanger känner bara till tiondeplatser i allsvenskan.

"Det är upp till bevis"

- Vi har tre raka tiondeplatser. En tiondeplats är inte bra nog i år. Borås, föreningen accepterar inte att vara där nere, inte vi spelare heller, säger Lasse Nilsson.

- Jag känner att det är upp till bevis nu. Det är dags på något sätt. Vi måste göra ett ryck. Du får kalla mig vad du vill men jag känner mig inte som talang längre.

Lasse Nilsson, 22, var superlöftet från Brage som jagades av halva allsvenskan inför säsongen 2002. Han slog igenom stort i allsvenskan samma vår för att sedan försvinna under omdömen som en kaxig och lat diva. I fjol fick han se sig åsidosatt av Anders Grönhagen till förmån för hemvändande Fredrik Berglund. Nu är "Bella" ute i Europa igen och Nilsson har fått stort förtroende från nye tränaren Magnus Haglund, som är yngst i allsvenskan (30 år) och, naturligtvis, en av de största tränartalangerna i landet.

Också de andra tre U21-landslagsmännen får nyckelroller i årets Elfsborg:

Trygge, mogne Johan Wiland gör sin tredje säsong som ordinarie allsvensk målvakt.

Temparementsfulle Martin Andersson är given som högerback med sitt starka huvudspel, sin snabbhet och sitt svårpasserade backspel.

Samuel Holmén på innermittfältet betraktas av många som en ny Anders Svensson, men Jan Hansson på BT tycker att det är bättre att jämföra med Jonas Thern då Holmén är lika mycket en bollvinnare som framspelare.

"Jag saknade talangen"

För Magnus Haglund blev det bara någon ensataka b-lagsmatch i Halmstads mål i början av 1990-talet.

- Jag hade inställningen men saknade talangen, säger Haglund.

Till talangerna i Elfsborg har han kommit med den rätta inställningen, inte minst till träning.

- Vi har jobbat mycket med inställningen, att alltid göra sitt bästa. Träning är inget man river av för att jag säger det. Man spelar som man tränar.

Lasse Nilsson tycker att det blivit en stor skillnad med Haglund.

- Vi har fått en väldigt, mycket högre intensitet på träningarna. Alla krigar på ett annat sätt. Inställningen har blivit mycket bättre.

Under ledning av Haglunds kompis, den gamle tiokamparen Henrik Dagård, har laget kört mycket styrketräning under försäsongen.

- Jag har varit naiv genom åren och saknat tron på och lusten att styrketräna. Magnus har fått mig att inse att jag behöver det och att det är roligt, säger Nilsson.

Det är dags för talangerna att knyta upp pannbanden och visa resultat.

Lokal röst

Johan Flinck