BLACK ARMY – den nya versionen

Money har svetsat samman AIK:s armé

FOTBOLL

En Black Army på läktaren.

En annan på planen.

– Det här året ska inte bli som det förra. Vi blir bättre än femma, säger Pa-Modou Kah.

Foto: JAN JOHANNESSEN
I FRONTEN Pa-Modou Kah var frontfiguren mot rasism under sin tid i Norge. Det är han i AIK också.

Alla är mot AIK, det tjatas bara om skador och ekonomisk kris och klubben behandlas orättvist i media samtidigt som det gullas med Djurgården och Hammarby.

Sedan Richard Money kom till AIK förra vintern har han byggt upp en ”vi-mot-dom”-känsla i laget, hos fansen... ja, i hela klubben.

Men det är en positiv ”vi-mot-dom”-känsla som inte bygger på rädsla för det främmande och där hudfärg, etnicitet och kultur saknar betydelse.

– Fotboll är för alla, det spelar ingen roll om du är svart, vit eller gul. Vi är här för att spela för AIK och göra vårt jobb, säger Pa-Modou Kah.

Han vet vad en negativ ”vi-mot-dom”-känsla kan betyda.

I sin förra klubb, Vålerengen i Oslo, var han frontfigur i en kampanj mot rasism.

– Det fanns många olika kulturer representerade inom klubben. Det var inte så att vi hade några problem, men klubben ville ändå ta tydligt avstånd från rasism, berättar Kah.

När Kah tog steget upp i a-laget 1998 blev han kampanjens ansikte utåt.

– I a-laget var det bara jag som var helsvart.

Han kom till Oslo från Gambia som åtta-åring tillsammans med sin familj. Men han säger sig ändå inte upplevt så mycket rasism personligen.

– Vi bodde i Töyen (en förort i Oslo) och där var nästan alla invandrare. Visst har det hänt att folk har sagt något. Men jag är priviligerad, som fotbollsspelare vet dom vem jag är och då slänger dom inte så mycket skit på en. Det är värre för dom ute i arbetslivet, dom tvingas utstå mycket rasism, säger Kah.

Har inte upplevt rasism i AIK

Dagen innan Sportbladet träffar Kah har Black Army, supportklubben alltså, haft årsmöte. Sedan medlemmar i klacken haft kläder och attribut kopplade till nazism under matcherna beslutade årsmötet att förbjuda propaganda, kläder, musik och annat som syftar till politiska ställningstaganden under Black Armys arrangemang.

Kah säger emellertid att han inte upplevt någon rasism sedan han kom till AIK.

– Jag har blivit väldigt bra mottagen i Sverige.

Motståndarfansen, då?

– Dom som håller på med sånt här är dumma i huvudet. Svart, gul eller vit – det spelar ingen roll, man måste visa tolerans. Det är 2004 nu.

Kah hyllar fansen i Black Army.

– Jag märkte direkt vilket lag som har de trognaste supportrarna. Vi låg tia i serien och ändå kom de och stöttade. Det betyder mycket för oss spelare. Eller som i år: första träningsmatchen, kallt och ändå kommer 4 000 och kollar. Sånt får man stor respekt för.

Under hela sin karriär har Kah spelat centralt på planen, antingen mittbck eller central, defensiv mittfältare. Det verkar vara på den senare positionen som Richard Money vill ha honom.

Själv beskriver Kah sin roll i laget enkelt:

– Att jobba stenhårt för laget var jag än spelar. Jag gör alltid mitt bästa.

Tilltron till Money är stor.

– Det är klart. Vem skulle jag annars lita på?

Och allt negativt snack kring AIK?

– Jag kom hit i somras och vet inte vad som skrivits tidigare. Det spelar ingen roll, mitt jobb är att göra mitt bästa. AIK är en stor klubb och alla vill skriva om AIK. Ni skriver vad ni vill.

Mr Money har svetsat samman sin armé.