En vacker och härlig start på en rekordhet allsvenska

Stefan Alfelt: Det kommer att svänga om allsvenskan 2004

FOTBOLL

LANDSKRONA

Under en 20-minutersperiod av första halvlek såg jag en guldkandidat i HIF.

I hela andra halvlek såg jag bara Landskrona Bois.

Det kommer att svänga om allsvenskan 2004.

Jag har aldrig varit med om en längre och hetare försäsong än årets. Varje dag hela vintern har det pratats fotboll och spekulerats. Träningspass har lockat åskådarmassor som för inte så många år sen var normala publiksiffror i allsvenskan. Träningsmatcher har dragit fler än vad de flesta matcher sågs av under dessa fotbollens mörkerår.

När Landskrona IP exploderade i ljud från gigantiska högtalare hängandes från en lyftkran och läckert tifo med glittrande silverpapper flygandes i vinden var det vackert och härligt.

Äntligen var allsvenskan igång men premiären blev väl sisådär med en svag trea i betyg som belöning för Landskronas offensiva andra halvlek.

Läckraste liraren före paus var Helsingborgs sydafrikan Thando Mngomeni vars fenomenala vänster låg bakom allt som snuddade vid att bli farligt framåt för HIF.

Hans lekfulla retfulla dubbla sulfint var värd en entrébiljett bara den. När planerna blir jämna och fina blir detta en artist att njuta av.

Mngomeni, Atiba Hitchinson och Claudinei Resende tog tag i mittfältet och dominerade så att det inte ens fanns utrymme kvar åt Mattias Lindström att ta sig in i matchen.

Stekhet Kusi-Asare

Med retstickan Peter Graulund har Gustaf Andersson fått en anfallspartner som kräver bevakning och när HIF var som bäst såg det riktigt bra ut för det renoverade konkursboet.

Sen ändrades allt efter paus. Landskrona blev mycket bättre. HIF rasade ihop totalt.

Jones Kusi-Asare blev plötsligt stekhet och högg på minsta lilla tendens till chans. Brände obegripligt från två meter och blev helt riktigt avblåst för ruff när han attackerade HIF-målvakten Conny Rosén som föll in i mål med bollen. Hur Rosén i det läget kunde försöka att klistra i stället för att boxa är dock svårbegripligt.

Jörgen Pettersson sprang rätt hela matchen men fick inte bollen när han skulle ha den i första halvlek eftersom Johan Andersson sköt i stället för att passa.

I andra halvlek kom Pettersson mer in i spelet men missade ett bra friläge. I stället blev Landskronas supertalang Johan Andersson poängräddare med en säker bredsida.

Andersson kan bli gränslöst bra

Helt frispelad sen Jonas Olsson kommit perfekt i steget på en chansboll från Hasan Cetinkaya och styrt fram bollen med sulan.

Johan Andersson har alla förutsättningar att bli årets utropstecken. Han har lika stora tekniska kvaliteter som Alexander Farnerud och nu när han gör mål också finns inga synliga begränsningar för hur bra han kan bli.

Det HIF-mittfält som var så bra före paus fanns plötsligt inte. Inga bollar vanns. Inga passningar av klass slogs. Alla dörrar öppnades på vid gavel och Landskronas unga talanger rusade in genom dem.

Helsingborgs tränare Peter Swärdh har en del att jobba med för att få fram all den kvalitet som finns i hans trupp. Framförallt kan det bli svårt att hitta stabiliteten i det multinationella mittfältet men han har ett råmaterial som få av hans kollegor.

Graulund är vass i straffområdet men han kommer att dra på sig gula kort för filmningar, bråk och snack. Filmningen vid mittlinjen i går var så pinsam att Stefan Johannesson kunde ha dragit fram kortet även om det inte handlade om ett försök att få straff.

Premiären kunde varit kvalitetsmässigt bättre men bägge Skånelagen visade åtminstone stundtals att man definitivt har kapacitet för att hamna på övre halvan. Till och med i medaljstrid om alla pusselbitar faller på plats.

Stefan Alfelt