Publikfesten har börjat - men premiären borde senarelagts

FOTBOLL

Brasilianska flaggor på Fredriksskans, säckpipor på bortasektionen och uppspel på läktaren.

Fråga inte hur det går till, men ibland hamnar saker bara fel.

Ta allsvenskan.

Publiken, pressen och Peter Ijeh var beredda på att den skulle börja i går.

Planen var det inte.

Vi promenerade ut till Fredriksskans, med vinden i ansiktet. Kalmar var fullt av poliser, en 40-årig kalmarit kräktes rakt ut i luften och en annan stod och pissade mot ett staket i total offentlighet.

- Åh, vad härligt med fotboll, sa Wagner.

Han var ironisk.

Det var gott om ironier i går. Att en sponsor utsåg Blåvitts vänsterback Hjalmar Jonsson till matchens lirare var bara en i mängden.

Hjalmar höll sitt eget lilla uppspels-tifo på sin kant, bollarna hamnade på läktaren, löparbanan, ett av dem fick bollpojkarna springa och hämta på Öland.

Problemet är att det är svårt att såga Hjalmar - eller någon annan - för hårt.

För att förtjäna den rätten skulle jag behöva skriva den här krönikan sittande på en amfetaminknarkad rodeotjur. Det är svårt att skriva på det sättet. Och det är förbannat svårt att spela fin fotboll på en plan som Fredriksskans.

Kalmar FF och IFK Göteborg klarade det i alla fall inte.

Blåvitt vågade inte spela den passningsfotboll de vill spela, till det var planen för dålig. På topp hade de Peter Ijeh (som andades oförlöst kvalité) och George Mourad (bara oförlöst), ingen av dem fungerar bäst som targetspelare. Kantspelet var obefintligt tills Niclas Alexandersson flyttades ut, och den blåvita backlinjens oartikulerade långbollar var alla adresserade, frankerade och stämplade med namnen Rosengren/Lantz/Carlsson.

Nykomlingarna imponerade

Kalmar, då?

Dede Andersson lyckades hålla i bollen och rädda dem in i en match de höll på att tappa helt och hållet i början. Fábio sög i sig andrabollar och defensivt var nykomlingarna imponerande täta. När Fábio orkar en hel (eller åtminstone en halv) match och när de vågar göra lite mer med sin offensiv ser Kalmar ut som mer än ett halvdant försök att etablera sig på nivån.

Om KFF säljer sig i år så kommer de att göra det dyrt.

- Kalmar ser bra ut. Det är nog ingen fara, sa Bosse Johansson, med den där lakoniska utförligheten han har doktorsexamen i.

Andra saker som såg bra ut:

Niclas Alexanderssons tempo med boll. Han var ganska ensam om att hitta ett bra förstatillslag.

Magnus Erlingmarks spel i inhoppet.

Joachim Lantz och Mikael Antonssons försvarsspel, både i luften och efter marken.

Publiksiffran.

9 011 kom till Fredriksskans, 19 486 kom till Råsunda, 11 036 kom till Landskrona IP i lördags. Sverige är drabbat av ett virus, ett fotbollsvirus, och även om det är friskt så är det helt sjukt.

Vi bor i ett iskallt litet land norr om alla sammanhang, mitt bland isbjörnar och slalombackar, men ingen ska komma och mästra oss när det gäller passion. Den svenska synden är ingen 60-talskonstruktion, den lever och frodas här och nu.

Passionen har köpt säsongskort på ståplats.

Europeisk toppklass

Om det fortsätter så här kommer allsvenskan att ha ett publiksnitt i europeisk toppklass. Utöver de fem stora (England, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien) är det bara Holland, Turkiet och Henkeland som räknar in mer publik än lilla Sverige.

Synd bara att de inte får se något av värde.

Synd bara att vår fotbollsserie inleds på planer som hade fått potatisar att gå ut i vild strejk.

På Fredriksskans var underlaget så genomuselt att "passningsspel" rimmade på "säkerhetsrisk".

Det har förstås med klimatet att göra, men eftersom klimat är tuffa saker att ändra på (till och med för Lagrell) är det en sak jag inte förstår:

Varför måste allsvenskan börja nu?

Varför måste spelarna dras med usla planer, som förmodligen bara hade behövt en veckas svenskt vår-spa för att bli tusenfalt bättre?

I år går det att skylla den tidiga starten på EM, men om EM inleds den 12 juni förstår jag inte varför allsvenskan måste ha fulla tre veckors uppehåll före det. Har Andreas Isaksson bokat tid för manikyr? Ska Mikael Nilsson skaffa slingor?

Vi är svenskar, vi är passionerade, vi är syndigt förälskade i den här förbannade fotbollen. Så ge oss riktiga planer, det har vi förtjänat.

Europas största publikligor, snitt: