”Jag känner mig gråtfärdig”

Lasse Nilsson syndabock efter straffmiss i slutminuten – chippade bollen i ribban

FOTBOLL

BORÅS

Han var så nära att bli matchhjälte.

Men Lasse Nilsson missade sin straff och blev syndabock.

– Jag känner mig gråtfärdig, säger han.

Foto: BILDBYRÅN
Lasse Nilsson gömmer huvudet i tröjan efter sin straffmiss i slutminuten. Missen innebar att Elfsborg förlorade matchen.

Efteråt är allt för sent. Efteråt är allt en spelarkorridor där ÖIS jublar i ena änden och allt är tystnad från Elfsborgs omklädningsrum. Efteråt står Lasse Nilsson ensam med tom blick och tänker på alla andra sätt han kunde lagt straffen på, på missade poäng och en förlorad seriepremiär.

– Det känns deppigt. Jag har svikit mina lagkamrater och vill be dem om ursäkt, säger Lasse Nilsson.

Han utsågs till matchens lirare, var en av de bästa på planen och nickade in Elfsborgs reduceringsmål.

– Men, det spelar ju ingen roll, det är skitsamma. Vi förlorade för att jag missade straffen. Det är sanningen.

Välspelad

Sanningen är också att de 7 242 på Ryavallen som trotsat det isiga ösregnet fick sin belöning. Matchen var lika välspelad som spännande.

ÖIS inledde bäst och tog också ledningen efter bara nio minuter genom Paulinho. Det var dock för tidigt att döma ut nye tränaren Magnus Haglund och hans spelsystem.

Elfsborg spelade in sig allt mer i matchen och serverade snabb, aggressiv anfallsfotboll med ett väloljat passningssystem. Lasse Nilsson var bättre än de flesta och inblandad i det mesta. Men hemmalaget fick inte till det lilla sista framför mål och stolparna och ribborna hejade denna kväll på ÖIS

– Vi har totalt tre träffar i ribba och stolpar, så vad ska man säga? Men vi måste göra mål på chanserna, säger Johan Wiland.

Han hade en mindre lyckad kväll i hemmamålet och får ta på sig visst ansvar för ÖIS andra mål som Christian Hemberg slog in.

”Konstigt mål”

– Det börjar med en misslyckad pass från mig, men sen när jag räddar så studsar den två gånger i ribban, ett konstigt mål, suckar Wiland.

Elfsborg gav ändå inte upp och med knappa kvarten kvar reducerade Lasse Nilsson på nick. Pressen mot Öis-målet blev ännu intensivare och i matchens femte tilläggsminut var Nilsson åter huvudperson då han drogs ner av David Marek och fick straff. Publiken som var på väg att gå stannade upp, allt stod still.

– Jag tvekade aldrig att slå straffen, jag var säker på att jag skulle sätta den, säger Lasse.

Valde att chippa

Han valde att försöka chippa in straffen förbi Dick Last. Den gick i ribban och i samma stund gick också slutsignalen.

– Jag hade bestämt mig för att chippa eftersom jag visste att Last skulle slänga sig, men var osäker på åt vilket håll.

Lasse Nilsson lägger in en snus, rättar till de slokande kavajslagen, tittar bort i den tomma korridoren med blank blick.

– Nu är jag här, men jag känner att när jag kommer hem då kommer det att komma över mig ännu mer. Jag känner mig gråtfärdig.

Jennifer Wegerup