Inget lag kan hämta några säkra poäng mot Trelleborg

FOTBOLL

TRELLEBORG

Små ord kan betyda mycket för nyanserna.

Zoran Lukic sa aldrig att Trelleborg som motståndare innebar sex säkra poäng. Han satt i TV4 och sa direkt efter TFF:s avancemang till allsvenskan att det kanske innebar sex säkra poäng för hans lag.

Kanske var en helt riktig gardering. Inget lag har sex säkra poäng att hämta mot Trelleborg 2004.

Vångavallen.

Tjongavallen.

Ett hatat blåshål som mest har hatats av de tyckare som nästan aldrig varit där. Fördomar odlas alltid mest effektivt när man slipper att konfronteras med en verklighet.

Tjongavallen har faktiskt aldrig existerat.

TFF har aldrig varit så tråkigt som det har sagts. När Trelleborg gick upp första gången byggdes spelet runt en anfallsbohem av det mer spektakulära slaget vid namn Benny Mårtensson.

Sen dess har det alltid getts plats åt lirare och i dag är Vångavallen till och med en inbyggd, nästan vacker arena.

I Ulf Larsson har TFF en tränare som blir vansinnig om laget inte spelar offensivt nästan på gränsen till dumdristighet.

Offer för den nya tiden

Dubbla mästarna Djurgården blev första offret för den nya tiden. Under matchens fem första minuter skapade Trelleborg två riktigt heta målchanser och en straff.

Att Trelleborg inte lyckades utnyttja Abgar Barsoms onödiga och av Martin Hansson väldigt hårt utdömda utvisning till att vinna förklaras enklast med två namn:

Andreas Johansson och Johan Arneng.

Kim Källströms tänkte ersättare straffade alltså ut sig tidigt, men vad Barsom egentligen gjorde var nog inget annat än att resa sig och råka träffa Peter Abelssons känsligaste kroppsdel med underarmen.

Utan Barsom steg Johansson och Arneng fram och blev matchens dominanter. Enormt löpvilliga och bollvinnande.

TFF behöver förstärkning

Samtidigt avslöjade de Trelleborgs svaghet med ett tremannamittfält som inte klarade att bli dominant i sin del av planen. Trelleborg behöver förstärkningen som defensive Christopher Justice och offensiva passningseleganten Thomas Razanauskas innebär. Båda blir spelklara till nästa omgång.

Det var mittfältsspelet och trelleborgarnas ineffektivitet som räddade oavgjort för Djurgården. Spetsen i anfallen imponerar inte när Geert den Ouden stundtals verkar helt ointresserad av att ta en kamp med motståndarna.

Svensson mest intressant

Planens mest intressante spelare var Trelleborgs vänsterback Patrik Svensson. Om han inte missat markeringen av Toni Kuivasto när han nickade tillbaka bollen till Andreas Johansson vid Djurgårdens 2-1, skulle man kunna hålla med Ulf Larsson om att detta är en landslagsmässig vänsterback.

Offensivt är Patrik Svensson Sveriges kanske bäste vänsterback.

Egentligen högerfotad men bestämde sig redan under pojklagsåren för att det var lika lätt att använda bägge fötterna. Tvåfotad, snabb, enormt arbetsvillig och pigg på att ständigt utmana - det är egenskaper som vi saknat väldigt länge när det gäller landslagskonkurrens på vänsterbacksidan.

Lite skärpning i det defensiva spelet också så har vi kanske det där överraskande genombrottet vi så gärna vill ha före sommarens EM-slutspel.