Storförlust med 2–5 – men Örebro spelade fantastisk one-touch-fotboll

FOTBOLL

ÖREBRO

En egendomlig match var det, Örebro SK–Halmstad BK 2–5.

Halmstad gör fler mål än man gjorde i någon match under förra året, fler mål än man någonsin gjort i en allsvensk premiär, och precis på dagen tio år efter sin allsvenska debut gör Magnus ”Turbo” Svensson sitt första allsvenska mål sedan 1997.

Ändå, och det skäms jag inte för att skriva, var det faktiskt Örebro jag blev mest imponerad av.

Vilken fantastiskt fin fotboll ni spelade, ÖSK!

Visst, fotboll går ju ut på att göra mål och på att undvika släppa in mål, och det var tränare Janne Anderssons blåvita grabbar sällsynt duktiga på denna kväll.

Totalt åtta skott på mål, fem gick in, och denna sorgliga John Alvbåge-historia återkommer jag strax till.

– Effektivt, va?! myste också gamle storspelaren Hasse Selander, som jag träffar på väg ut från matchen.

Selander som under tiden i HBK 1975–81 gjorde 166 allsvenska matcher med 17 mål efter de 87/7 i Helsingborg 1963–68 och de 45/11 i IK Sirius 1973–74, och som numera – trots att han bor i Falkenberg – sitter som ledamot i Halmstad BK:s styrelse.

Totalt 35 mål på 298 matcher är effektivt det också, speciellt med tanke på att han spelade back i de flesta matcherna

Ändå: den effektiviteten var ingenting mot den som Mikael Nilsson, Magnus Svensson, Magnus Andersson, debutanten Markus Rosenberg och Mikael Nilsson ännu en gång visade på Eyravallens konstgräs, som inbjöd till premiäromgångens hittills läckraste snabbfotboll.

Det riktigt sprakade om inledningen och efteråt använde folk ord som Formel 1-race och fyrverkeri.

One-touch-fotboll

Det märkliga, med resultatet som bakgrund, var att det var Örebro som spelade den grannaste fotbollen anförda av den magnifike dansken Lars Larsen med norska förvärvet Petter Furuseth Olsen som den han oftast serverade bollarna.

Det var one-touch-football och en fröjd att sitta på läktarn och titta på grannlåten, och det kändes så overkligt, när Lars Larsen i 45:e minuten fick bollen metern för långt fram, så att han tappade den. Så overkligt att jag var tvungen notera det.

Ändå: i halvtid ledde HBK med 2–1 sen U21-landslagets målvakt Alvbåge stått så himla långt ut att han inte kunde avvärja lyrorna.

Tog två av fem skott

Halmstad hade i första halvlek bara tre ”skott” på mål – det tredje var en Joel Borgstrand-lyra från ännu längre håll...

I andra halvlek tog han två av fem skott på mål.

John Alvbåge har i mina ögon länge varit allsvenskans näst bäste svenske målvakt efter Andreas Isaksson. Given i U21-målet och till och med en tänkbar tredjemålvakt till Portugal-EM.

Än dömer jag inte ut honom – alla måste ha rätt att någon gång göra en dålig match... – men nog har han en del att bevisa framöver.

Närmast mot Malmö borta långfredag.

Efter en match med ett så här udda resultat hopar sig naturligtvis frågorna, och jag hoppas kunna ge en del av svaren.

? När gjorde HBK senast fem mål i samma match?

SVAR: Faktiskt inte så länge sedan: 27 oktober 2002, näst sista omgången, Kalmar–Halmstad 0–5, efter bland annat tre Robban Andersson-mål. Turdomare, då som nu: Martin Ingvarsson, Hässleholm.

? När släppte ÖSK senast in fem mål?

SVAR: 9 juni 1999, 1–5-förlust borta mot just Halmstad. Tre Henrik Bertilsson-mål och för ÖSK tröstmålade en viss Mats Rubarth.

? När släppte då ÖSK senast in fem mål hemma?

SVAR: 9 augusti 1997, ÖSK–Malmö 0–5 i en total utspelning. Den gången hette tremålsskytten Niklas Gudmundsson och på ÖSK:s femmannamittfält spelade en 19-årig Per Gawelin.

Ikväll är det Söderstadion – och Canal Plus – som gäller, Hammarby–Malmö FF.

”Vi har väntat så länge på just den här dan, och det är skönt att den äntligen kommer...”

Som Kenta Gustavsson skrev och som strax före klockan 19 närmare 16 000 kommer att sjunga.