Slaget om fotbollstittarna – en fascinerande duell att följa

FOTBOLL

Har ”Fotbollskvälls” studio stått kvar sedan ”Jakobs stege”? Har Jonas Thern redan grejat årets kalkon? ”Sport i TV” summerar den första slagväxlingen mellan vårt nya och vårt halvnya fotbollsmagasin i tv.

”Tror du dom ”gör en RAI?””. Sa den allsvenske tränaren nyfiket om SVT-sportens ”Fotbollskväll”, syftande på att italienska kanaler som RAI maratonsänder Serie A utan att ens ha matchbilder.

”Hade hoppats på ett fiasko. Tyvärr var det bra”. Mejlade proggkungen om premiären av TV3:s ”Avspark”. Störd av att den überkommersiella MTG-kanalen givit SVT smisk på kvalitetsfingrarna.

I ett land som småkokar i fotbollsfeber tycks det som om ALLA har åsikter om hur fotboll skildras i tv. De tre i inledningen hade kunnat följas av hundra till. Uppfiskade bara i den här spaltens ankdamm.

Men tittarsiffrorna för de två viktigaste fotbollsmagasinen är knappast sensationella. Nykomlingen ”Avspark” sågs förra veckan av ynka 160 000. Sånt löddrar inte plånboken hos reklamköpare. ”Fotbollskväll” hade under förra året ibland nedåt 400 000 tittare. Ändå snackas, snackas, snackas det om spolingen ”Avspark” och nestor ”Fotbollskväll”.

Den enkla förklaringen är just febern. ”Alla” tänker och tycker fotboll i allmänhet, och allsvenskan i synnerhet. Vi i tryckta media får ödmjukt medge att tv ändå fungerar som riks-avstämmaren numero uno.

Ett annat skäl kopplar till vad vänster-tyckaren i inledningen antyder. TV3 är en kaxig uppstickare mot bjässen SVT. Den fajten är skäl nog att vara lika exalterad över tv-skildringen som av själva serien.

Drakarna diskuteras

Följden blir ett lysande samtalsämne och, oftast, riktigt passabel sport-tv. Där ”Avspark” börjat bra. Men där ”Fotbollskväll” ändå inte riktigt är på samma canvas, och svårjämförd eftersom man i princip avstår allsvenskan. Man gör sålunda ingen RAI.

En ironisk aspekt på denna gigantiska snackis är att de som sänder överlägset mest allsvensk fotboll – Canal + och deras digitala polare – knappast är med i diskussionen. Därifrån FÖRUTSÄTTS numera kvalitet (och kvalitet får vi). Mer sägs ofta inte i våra lunchsalar. Märkligt.

Nej, det är hos de stora drakarna, tydligast fokuserat i eterfajten ”Fotbollskväll” vs. ”Avspark”, som den eggande osäkerheten finns.

Vad säger de om just min klubb? Får vi sanningen? Vilka gäster har man? Varför snackar studiopubliken i ”Fotbollskväll” medan Tommy Söderberg för en gångs skull säger något vettigt?

Nedan summerar vi den första ronden i en duell som kanske är vagare än vi trodde på förhand, men likväl fascinerande.