Brödrakampen

I dag möter Niclas lillbrorsan Daniel: Jag vill inte ta stryk

1 av 2 | Foto: Roger Lundsten
Hemma igen I eftermiddag väntar en speciell match för Niclas Alexandersson. Dels är det första matchen i Göteborg på många år, dels möter han lillbrorsan Daniel i Elfsborg.
FOTBOLL

GÖTEBORG

Första allsvenska hemmamatchen sedan återkomsten till IFK Göteborg.

Och målsättningen är given för Niclas Alexandersson, 32.

- Jag vill absolut inte ta stryk av brorsan, förklarar han.

Brorsan, Daniel, är åtta år yngre och ny för året i Elfsborg. I och med åldersskillnaden har bröderna aldrig spelat ihop eller mot varandra. Inte ens i moderklubben Vessigebro.

- Nej, men vi har alltid haft väldigt bra kontakt med varandra, förklarar Niclas.

Daniel började på bänken för att hoppa in i andra halvlek mot Örgryte.

Vet du om han får spela mot er?

- Nej, jag tror inte han vet heller... vi har pratat inför matchen men ingen av oss vill nog avslöja något för varann, förklarar Niclas och skrattar.

Efter bara en allsvensk match är det svårt att kräva någon djup analys av skillnader och likheter från tiden innan han blev proffs. Men att intresset har ökat lavinartat de senaste åren märks.

Slutstationen

- Jag såg första derbyt som Blåvitt vann förra året och det var bra tryck...draget kring fotbollen har ju helt klart blivit större med alla Stockholmsderbyn och så, förklarar han.

Han har nyss skrivit på ett treårskontrakt med IFK Göteborg och han tror själv att det blir slutstationen i hans karriär. Trots att flera klubbar, bland andra Elfsborg, var intresserade, var det aldrig någon diskussion om var han skulle spela när han kom tillbaks till Sverige.

- Det hade känts konstigt att gå till något annat lag än Blåvitt som hjälpte mig att komma ut i proffslivet... Så med all respekt för de andra lagen var det ett enkelt val, säger Niclas.

Så det blir förmodligen aldrig så att du och brorsan kommer att spela tillsammans?

- Det är nog tveksamt... enda chansen är nog att Blåvitt värvar honom i så fall

Efter en tung avslutning av proffskarriären med flera skador är återkomsten till Sverige en nytändning för Niclas. Han fick mycket bra betyg efter premiären mot Kalmar och kommer att betyda massor för IFK Göteborg i år.

Släktingar på plats

- Jag tycker att det är roligt med fotbollen igen och man ser verkligen fram mot matcherna nu.

Och speciellt då kanske ett derby mot Elfsborg med halva släkten på läktaren på Gamla Ullevi. Hittills är ungefär 6 000 biljetter sålda men med bra väder kommer säkert det dubbla.

- Det är säkert 20 släktingar på plats och det känns lite extra, säger Niclas Alexandersson.

Och det finns en sak som absolut inte får hända idag.

Att lillebrorsan vinner.

Niclas om allsvenskan nu och då

Martin Strömberg