Laxsnitt i pressrummet

Simon Bank: …men Bajen lyckades inte med "mackorna"

FOTBOLL

GÖTEBORG

Inget passningsspel, inga bollvinnare, inga ytterbackar, inga mål.

Om Hammarby är en guldkandidat så är det en guldkandidat som saknar väldigt mycket just nu.

Mest av allt?

Mikkel Jensen.

Man kan inte förlora ett mittfält om man ska vinna matcher.

Foto: ANDERS DEROS
NÄRA, NÄRA Örgrytes målvakt Dick Last får se bollen passera precis ovanför ribban. Hammarby spelade 0-0 för andra matchen i rad och skapade inte så många chanser.

En klackskarv från Pablo Piñones-Arce, en petning från Petur Marteinsson, en fräsande frispark från Johan Andersson.

Det var allt.

Hammarby hade inte fler avslut mot Dick Last i går.

Efter en helg som kunnat återuppväcka döda kändes Göteborg som exakt rätt ställe att befinna sig på. Gamla Ullevis matta var överraskande fin (för en enkel reporter som tillbringat veckan i Kalmar och Borås), solen sken och i pressrummet bjöd de på snittar i världsklass. Till skillnad mot vad många tror så är det inte så ofta det händer.

Man brukar få enkla ostsmörgåsar eller kanelbullar, men Öis bjöd på laxsnitt"

Jo, jag inser att jag måste börja skriva om Hammarbys spel nu. Jag försökte bara vinna lite tid. För spelet var inget att skriva om.

Bajen har spelat en flödande passningsfotboll under försäsongen, och behöll det höga bolltempot i premiären mot MFF. I går var det borta. Örgryte gjorde det enkla bra och det bra enkelt, de låg konstant med sex-sju spelare på rätt sida bollen och stängde det centrala mittfältet.

När rödblått anföll gjorde de det med långa bollar, på chans. De ledde sällan någonstans, men Jukka Ikäläinen var nöjd ändå. Jag tror att han hade köpt 0-0 om han fått välja redan på påskdagen.

Spelarna vill inte ens ha bollen

Hammarbys anfall såg ut så här:

Långa bollar mot Mikael Andersson eller Pablo Piñones-Arce. Som Valter Tomaz Jr vann och som Markus Johannesson samlade upp på innermittfältet.

Bolltransport av Suleyman Sleyman eller Alexander Östlund, som söker passningsvägar mot anfallare eller centrala mittfältare. De finns inte. Alla står still, och passningarna går rakt i gapet på öisare. Det ser väldigt billigt ut.

De två anfallsvägarna hänger ihop. Ett lag som inte kan skrämmas med att sätta tryck genom längre bollar får inte heller några ytor att spela kort på. Hammarby blev oroligt, gröna spelare som Petter Andersson och (framför allt) Haris Laitinen tog för få offensiva löpningar och ville till slut inte ens ha bollen.

Bajen behöver sin dansk

Anders Linderoth gillar inte spelare som inte vill ha bollen.

Linderoths spel bygger på det.

När passningsspelet faller samman i atomer måste ett lag istället kunna kriga, spela rakt och vinna andrabollar.

I första halvlek vann Markus Johannesson 90 procent av alla andrabollar, han var ensam kung i landet framför Öis backlinje. Karl-Oskar Fjörtoft har aldrig varit någon städgumma, det är det han haft Mikkel Jensen till. I går saknades den lårskadade Mikkel mer än någonsin. Mikael Hellström har en fin vänsterfot, men som bollvinnare dög han till inget.

Om Hammarby ska vinna SM-guld, och det ska de kanske, så behöver de sin dansk. Förmodligen behöver de även sin brasilianare. Efter noll mål på två matcher, och marginellt fler avslut, är en spelklar Marinho ett välkommet alternativ i anfallet.

Om Marinho vet jag ingenting.

Men jag vet att Bajen behöver göra mål, om det inte ska börja pyra under dem väldigt snart.

Det börjar redan bli lite småvarmt.

Medan Bajen väntar har Öis redan hittat en ny brasse. Därmed har sällskapet trettiosju brasilianska spelare i a-truppen.

Den här heter Robério.

Han är 20 år gammal, har två bra fötter, en bra fotbollshjärna och - som det såg ut - en hel del hjärta. Öis kommer att få nytta av den pojken.

Efter 2-1 mot Elfsborg avslöjade Jukka Ikäläinen att han gjort neologismen "gentlemannagris" till årets Öis-credo. Det dröjde några timmar, sedan mejlade Petter och undrade: "Är inte gentlemannagris samma sak som överklassvin".

Petter är nog göteborgare, jag gissar att han håller på IFK Göteborg; en klubb som serverar mackor med leverpastej i sitt pressrum.

Jag kan inte tänka mig att ni ville veta det där sista.

Simon Bank