Simsalabim- den nye Kim

Magisk uppvisning av Stefan Bergtoft: Glädjen är tillbaka

FOTBOLL

Ur sin hatt drog Zoran fram - inte en vit kanin utan en blond 25-åring.

Och äntligen har Djurgården hittat en ersättare för Kim Källström?

- Knappast. Nästa match sitter jag på bänken igen, säger Stefan Bergtoft.

Foto: PETER KJELLERÅS
PREMIÄRMÅLET! Stefan Bergtoft jublar efter att ha gjort 2-1 till Djurgården i derbyt mot AIK. Det var hans första allsvenska mål någonsin.

Jo, han säger faktiskt så. I Råsundas inre, omringad av journalister och pepprad av kamerablixtar, förklarar den ödmjuke stockholmaren att han hoppas han sitter på bänken i nästa match.

- Absolut. I ett sådant här lag får man vara något extra om man ska vara ordinarie. "Abbe" är mer fotbollsspelare än jag.

Den avstängde Abgar Barsom må tacka för orden men frågan är om tränaren Zoran Lukic har råd att avvara Bergtoft borta mot Helsingborg på måndag.

Mot AIK svarade Bergtoft nämligen för en näst intill felfri insats på Djurgårdens tremannamittfält. Tillsammans med Johan Arneng vann han kampen mot Krister Nordin och Pa Modou Kah.

Offensivt låg Bergtoft bakom samtliga tre mål.

- Tillfälligheter, förklarar han.

Skadad i ett år

En bit bort står Zoran Lukic. Han suckar lätt.

- Det skulle inte skada om Stefan hade lite högre tankar om sig själv, säger Lukic som efterlyser en kaxig attityd hos sina spelare.

Å andra sidan har Stefan Bergtoft, 25, inte någon vidare karriär att bygga sitt självförtroende på.

Han kom till Djurgården inför säsongen 2000. Ett år senare, i vårderbyt mot AIK, slet han av korsbandet och blev borta ett år.

- Jag byttes in i 69:e minuten och bars ut i 76:e. Det var inte så roligt, minns han.

Efter ett års skadeuppehåll var Bergtoft tillbaka men båda guldsäsongerna tillbringade han mestadels på bänken. När han väl fick spela var det ibland som högerback, ibland som mittfältare.

Totalt har Stefan bara spelat 34 allsvenska matcher. Målet i går var hans första i högsta serien.

"Nu är glädjen tillbaka"

I vintras var det nära att Stefan slutade med elitfotbollen.

- Ja, det var lite trevande. Jag hade varit skadad så mycket och började fundera på ett mer normalt liv med vanligt jobb. Jag är fritidspedagog och jobbar en del på en skola här i Stockholm.

Men efter samtal med Djurgårdsledningen bestämde han sig för att ge det en chans till.

- Jag pratade med ledningen och fick positiva vibbar. Sedan bestämde jag mig för att köra på. Nu har glädjen kommit tillbaka.

2001 blev du långtidsskadad i ett derby mot AIK, nu fick du avgöra ett derby mot AIK?

- Ja" det känns lite som en revansch. Eller revansch, det var roligare den här gången. Det var det sista man vågade drömma om. Jag var rätt nervös inför den här matchen men hela laget kom i gång i andra halvlek. Att jag ligger bakom målen är nog mest tillfälligheter.

Assisterande tränaren Stefan Rehn hade ett annat sett att se på saken:

- Bergtoft lattjade med AIK i dag.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM