Fotboll på hög nivå - tack vare Djurgårdens hokus-pokus

FOTBOLL

Magin var total: ett trollerinummer av högsta klass!

När Djurgårdens egen hokus-pokus-doktor Zoran Lukic svingade trollspöt över sin allsvenska hatt och mumlade sitt "Simsalabim" kom där upp en sprillans ny mittfältare att vinna ett derby med.

Ständige inhopparen Stefan Bergtoft hade aldrig gjort ett allsvenskt mål tidigare.

I sin 34:e match gör han inte bara det historiska mål utan också allt annat.

Djurgården vinner årets första stockholmsderby med 3-1, och ärligt talat var det nog inte många som räknat med det.

Själv tillbringade jag timmarna före derbyt på en sponsorsträff med både AIK-are och djurgårdare. Från scenen var vi tre man som offentligt tippade matchen: Rit-Ola Andersson 1-1, Olle Nordin 1-0 till AIK och jag själv 3-1 till AIK.

Skam över oss...

Vi hade inte räknat med Stefan Bergtoft, Djurgårdens 72-kilos granitbit, 25 år fyllda för tre veckor sedan. Ersättaren för ersättaren för - ja, du vet...

För Djurgården är ju detta år 1 e.K., första året efter Kim, den Källström som inte gjorde någon enda säsong i klubben utan att vinna SM-guld. Ändå var kanske det enda vettiga jag sa från den där scenen, att detta skulle bli en match som passade Stefan Bergtoft.

Som det gjorde. Men kanske inte på det sätt jag räknat med. I första halvlek ett gediget defensivt mittfältsarbete intill den några månader yngre men ändå mer etablerade Johan Arneng.

I andra, sedan alla dubbla hängslen och all rädsla släppt i hela laget i och med AIK:s ledningsmål, en mer offensiv Bergtoft än vi nånsin kunnat ana.

Det var fotboll på hög nivå, och det var så matchen avgjordes. Inte, som den dålige AIK-förloraren Richard Money sa, genom "våra crazy tio minuter".

Bergtoft - en tränares dröm

I alla tre målen, från 53:e till 68:e minuten, var Stefan Bergtoft delaktig:

Den raka chip-bollen fram till en fri Babis Stefanidis och 1-1 mellan benen på AIK-målvakten - och någon offside var det inte tal om;

Vänsterskottet till 2-1 - Håkan Svensson är på bollen och ska väl i ärlighetens namn inte släppa in ett sånt vinkelskott, men nu är ju detta Stefan Bergtofts livs match;

Förarbetet till 3-1 då han snor bollen på mittplan och utmed sidlinjen drar förbi två häpna AIK-spelare och en på AIK-bänken lika häpen mr Money, innan han hittar Tobias Hysén som i sin tur snett-inåt-bakåt serverar Andreas Johansson bollen.

Ett mål, ett målpass plus ett andrapass till tredje målet.

Vilken dag för en kille som av Zoran Lukic får detta överbetyg:

- Stefan är alltid minst näst bäst på träning!

En tränares dröm med andra ord. Men som aldrig, inte ens nu, kan känna sig ordinarie. Eller ens vill göra det:

- Nej, Abgar Barsom ska spela nästa match!

Helsingborg borta nästa måndag, alltså.

Det är möjligt att Barsom ska göra det. Men i så fall inte på Bergtofts plats. Här får nu Zoran Lukic sin chans att i stället utnyttja Barsom längre fram på plan, där dennes speciella talang kommer bättre till sin rätt.

Tätar bakåt gör istället den självkritiske Stefan Bergtoft, nu inne på sin femte säsong i Djurgården efter två div 3- och två div 2-säsonger i Spånga IS.

Babis i stället för holländaren, tack

I övrigt i all korthet:

det var Djurgårdens sjätte raka tävlingsmatch mot AIK utan förlust;

"Djurgårn utan Stadion är som skölden utan färger" stod det på en svartvit banderoll mot helsvart bakgrund på djurgårdsklackens läktare - historielöst!;

Babis Stefanidis fick, som han hade hoppats i tv-intervjun, "En chans till..." och tog den - min man på topp i fortsättningen istället för den allt annat än flygande holländaren;

Tobias Hysén, dagens andra överraskning som bevisade att det även i dagens fotboll går att målpassa snett-inåt-bakåt.

FOTNOT: Trollformeln "Simsalabim" är ursprungligen en ombildning av den gamla tyska visan "Auf einem Baum ein Kuckuck sass... Sim saladim bamba saladu saladim". Den lanserades 1927 av den dansk-amerikanske illusionisten Dante, som egentligen hette Harry A. Jansen. Med sin magiska revy "Sim-Sala-Bim" turnerade han över hela världen och gjorde begreppet allmänt känt.

Lasse Sandlin