Vårens trender

Redan efter två omgångar…

FOTBOLL

En humla gör ingen sommar.

Ett pucko gör ingen dokusåpa.

Men två matcher gör en allsvensk trend...eller?

Nej, Ingvar Storm hade aldrig låtit oss ta oss plats i sitt "Spanarna" i radio. Storm kräver alltid tre belägg för en trend.

Men vi kan inte hålla oss till det spelats tre omgångar i allsvenskan utan bjuder redan i dag på de allsvenska lagens trender efter två matcher.

Foto: BILDBYRÅN
Lasse Nilsson har missat en straff i matchen mot Örgryte.

DE KAN INTE HÅLLA TÄTT:

Örebro

Insläppta mål: 10.

Skott mot mål: 21.

Tränaren säger: "Vi har jobbat med detta hela veckan. Det kan kanske ta ett tag innan vi hittar tryggheten i vårt försvarsspel. Backlinjen var ju bra förra året, men nu gäller det att få den att fungera igen."

Sportbladets kommentar: Tio mål på två matcher - det kan bara bli bättre för Örebro. Vi tror, precis som Stefan Lundin, att ÖSK kommer att hitta tillbaka till sitt (trista) försvarsspel.

Elfsborg

Insläppta mål: 5.

Skott mot mål: 19 .

Tränaren säger: "Vi har gjort en bra match (Öis) och en dålig (IFK Göteborg). Vi var det bättre laget i matchen mot Örgryte och hade faktiskt 15-4 i målchanser och hade vi vunnit den hade det inte varit något sånt här snack."

Sportbladets kommentar: Magnus Haglund var ifrågasatt redan före säsongen och det kan tyckas vara orättvist att redan efter två omgångar börja skönja en negativ trend. Men vi hade inte gjort det om det inte varit för Elfsborgs resterande program i vår. Spelarna och Haglund har mer att bevisa men det kan dröja innan de över huvud taget får en ärlig chans att göra det.

DE KAN INTE GÖRA MÅL:

Hammarby:

Gjorda mål: 0.

Skott på mål: 6.

Tränaren säger: "Det är tillfälligheter att det inte blivit mål, för det har funnits chanser även om de inte varit så många. Vi har jobbat hela veckan med att hitta rytmen i anfallsspelet och träna på avslut."

Sportbladets kommentar: Bara sex skott mot mål på 180 minuter. Brassen Marinho verkar behövas, men när han nu blivit formellt spelklar har han stukat foten och ser ut att missa ytterligare två matcher.

Sundsvall

Gjorda mål: 0.

Skott på mål: 7.

Tränaren säger: "Det är lätt att börja misströsta direkt, men vi har ju mött två bra lag. Samtidigt ser vi allvarligt på detta och tränar mer på anfallsspelet. Vi har justerat utgångspositionerna för våra forwards."

Sportbladets kommentar: Den andra halvleken i premiärmatchen mot AIK såg väldigt bra ut för Giffarna. Men det berodde nog mer på AIK:s slappa försvar än Sundsvalls anfall. Vi tror att norrlänningarna blir ett målsnålt lag i år - igen.

Landskrona

Gjorda mål: 1.

Skott på mål: 10.

Tränaren säger: "Jag är inte orolig för anfallsspelet alls. Vi spelar bra och borde ha vunnit minst en av de två inledande matcherna."

Sportbladets kommentar: ... det behöver inte Jan Jönsson vara heller. Har man Jörgen Pettersson, Johan Andersson och Jones Kusi-Asare i truppen så borde även målen komma. Snart lossnar det för Landskrona.

DE GÖR MÅL PÅ ALLT:

Halmstad

Antal mål: 6.

Skott på mål: 11.

Tränaren säger: "Egentligen har vi spelat bättre försvarsspel än anfallsspel. Det viktiga för oss är inte ta för tidiga avslut utan ha tålamod och vänta på chanserna"

Sportbladets kommentar: Fem mål på en enda målchans i premiären mot Örebro (det är sant kolla statistiken). Halmstad är allsvenskans målfarligaste lag - trots att Igor Sypniewski flyttat till Malmö.

Djurgården

Antal mål: 5.

Skott på mål: 10.

Tränaren säger: "Vi tränar ju mycket på anfallsspel och spelar mycket anfallsspel. Målskyttet fungerade inte alls under försäsongen men nu har det lossnat." (Stefan Rehn)

Sportbladets kommentar: I derbyt mot AIK bevisade Djurgården att laget inte är beroende av Geert den Ouden. "Järnkaminerna" har ett väl fungerande anfallsspel och kommer förmodligen att snitta runt två mål per match i år.

DE HAR STÄNGT IGEN:

IFK Göteborg

Antal insläppta mål: 0.

Skott mot mål: 4.

Tränaren säger: "Det är klart att man är nöjd med försvarsspelet hittills. Men målen kommer ofta ur tillfälligheter och som tur är så har det inte hänt i de två första matcherna. Jag hoppas att vi håller nolan länge."

Sportbladets kommentar: IFK Göteborgs försvar har inte ställts på några större prov än. Kalmar och Elfsborg i all ära, men det blir ett helt annan historia mot t. ex. Malmö och Djurgården.

DE KAN INTE HÅLLA LEDNINGEN:

Helsingborg

Spelade matcher: 2.

Tappade ledningar: 2.

Tränaren säger: "Det är klart det inte är bra att tappa ledningen två matcher i rad. Men att tala om trender efter 180 minuter är lite väl tidigt."

Sportbladets kommentar: HIF har en stabil ryggrad i Jesper Jansson, Atiba Hutchinson och Gustaf Andersson. Tiden talar för att fjolårets krislag på allvar kan blanda sig i toppstriden.

DE BEHÖVER VÄRVA:

AIK

Vad saknas: En striker, en nummer nio till tremanna-anfallet.

Vad finns: En Göran Marklund som inte håller, en skadad Andreas Andersson, en nödlösning i Martin Åslund.

Tränaren säger: "Jag är inte orolig för anfallsspelet. Vårt spel mot Djurgården var mycket bra i 80 av 90 minuter. Vi har bra offensiva kvaliteter i laget och jag är övertygad om att vi snart kommer att visa det.

Sportbladets kommentar: Alla riktiga topplag har Avslutaren. I AIK är det Andreas Andersson. i hans frånvaro ligger ansvaret på två nyförvärv från Café Opera. Styrelsen bör sig sig om efter externa alternativ.

DE MOTSVARAR FÖRVÄNTNINGARNA:

Malmö

Vad förväntas: Att Malmö blir ett topplag.

Hur ser det ut: Malmö är ett topplag, ligger tvåa.

Tränaren säger: "Det är lite tidigt att dra några djuplodande analyser. Vi har ett bra lag och har lärt oss att leva med guldförväntningarna."

Sportbladets kommentar: Allt utom guld är ett misslyckande - för fansen runt Möllan och resten av 040-området till och med ett fiasko. Frågan är om den numerärt tunna truppen klarar av pressen.

Örgryte

Vad förväntas: Att Öis blir ett mittenlag.

Hur ser det ut: Öis är ett mittenlag, ligger sexa.

Tränaren säger: "Vi är ju ett etablerat mittenlag, som ibland kan blanda sig i toppen. Att komma fyra i år och få spela i Royal League vore fint."

Sportbladets kommentar: Örgyte blir högst ett mittenlag i år - om inte brassarna Paulinho, Ribeiro och Ailton börjar ösa in mål. ÖIS står och faller med sambalirarna.

Trelleborg

Vad förväntas: Att Trelleborg blir ett bottenlag.

Hur ser det ut: Trelleborg är ett bottenlag, ligger elva.

Tränaren säger: "Vi har inlett bra. Med lite tur hade vi haft sex poäng, med lite otur noll. För oss gäller det bara att fortsätta tro på det vi gör."

Sportbladets kommentar: Sett till spelartrupp och ekonomiska resurser borde det inte gå. Men om Ulf Larsson fortsätter tjata om det "härliga go" som finns i laget kanske till och med vi börjar svikta. Klara sig TFF kvar är det en bragd - i ordets verkliga bemärkelse.

Sammanställning: Robert Laul, Johan Flinck, Emir Osmanbegovic och Mattias Larsson