Bland svart-gula råder frustration

Lasse Sandlin: …men hur tänker Richard Money?

FOTBOLL

Denna söndag hör jag ordet frustration så ofta, att jag tvingas slå upp det i ordboken därhemma.

Frustration = missräkning, besvikelse, sviken förväntan, bitterhet över motgång; hinder.

Allt enligt den oumbärliga "Ord för ord".

I tv berättar Sportspegeln om en frustrerad J-O Waldner och en frustrerad Jörgen Pettersson, och själv träffar jag mannen som gav frustrationen ett ansikte: AIK-tränaren Richard Money.

Med tomma ögon riktade långt bort i framtiden och med ryggen demonstrativt vänd mot sin tränarkollega Ulf Larsson har han analyserat 0-0-matchen mot Trelleborg i några korta meningar:

- Första halvlek mycket bra, vi skapade ett antal chanser.

- Andra halvlek frustrerande.

Mr Money från Scunthorpe säger det alltså själv, innan han tillsammans med hela sitt mållösa manskap slussas ut bakvägen från Råsunda för att undgå att konfronteras med de missbelåtna AIK-supportrar, som väntar utanför.

Dessförinnan hinner han dock avfärda hela den församlade presskåren, sen Svenskans Janne Majlard försiktigt förhört sig om hur en förmodad 4-3-3-uppställning kan se ut som 4-5-1:

- Well, YOU are the master of tactics...

Kort stubin är inte alltid bra

Kort stubin är förmodligen en god tillgång i Liverpools backlinje - det var ju i den Richard Money på tidigt 80-tal till och med spelade en europacupsemifinal mot Bayern München.

Inte lika gångbart, däremot, på en presskonferens efter en allsvensk 0-0-match.

Det eviga plottrandet med laguppställningen hade allt krävt sin förklaring, men någon sådan fick vi inte.

Man hade till exempel gärna velat hört hur denne "master of tactics" resonerade, när han satte en typisk ytterspringare som Mats Rubarth som center...

Rubarth - i strålande form som alltid det senaste året - verkade själv inte direkt förtjust över alla ändrade dispositioner, men även om AIK inte heller denna gång gjorde en riktigt bra andra halvlek, så var detta ändå årets bästa.

Nu är ju inte 0-0 mot en allsvensk nykomling som Trelleborg någon katastrof.

Trelleborg gjorde som de sagt

Inte ens om AIK:s krävande publik efteråt buar ut sitt lag - vilket dom alltså gjorde - och AIK-klacken med några minuter kvar till och med skanderar "vi vill ha pengarna tillbaka" - vilket dom alltså också gjorde.

TFF gjorde som man förvarnat: låste spelet i första halvlek, tog initiativ i andra och riktigt förtjust blev jag i Eric Fischbeins lätta fötter och dennes känsliga yttersida fram till Kenneth Gustafssons i slutminuterna var en av matchens delikatesser. Tillsammans med Kwame Quansahs klockrena bicycletas.

Inte heller är det någon katastrof för AIK med fyra poäng efter tre omgångar, där enda förlusten kommit mot regerande svenska mästarna.

Till exempel hade AIK ifjol efter tre matcher just fyra poäng efter Enköping 3-0, Sundsvall 1-2 och Hammarby 1-1.

Därefter mötte man i fjärde omgången, precis som nu, Örgryte och vann med 3-0.

Lider av forwardsbristen

Då hade Money gott om forwards. I dag är han snudd på helt utan, vilket naturligtvis är den största förklaringen till forwardsplottret.

En idé skulle kanske vara att flytta fram Martin Åslund ett steg i banan, eftersom VD-sonen just nu inte bara är skadefri utan också en av de få i laget med lite tyngd. Dessutom garanterat den med största AIK-hjärtat sen Krister Nordins stjärna dalat.

Lätt frusen efter 180 minuter söndagsfotboll vandrar man så hemåt från Råsunda. Bara tio grader men vårkvällen känns fin.

Vissa gräsmattor runt kåkarna intill Fotbollstadion är helt ljusblåa av scillan, de sexflikiga små vårtecken som också kallas blåstjärnor, och nånstans i ett träd hörs en osynlig koltrasthanne köra sin Mozart-konsert.

Richard Money såg knappast blommorna.

Inte heller lär han ha hört vår skönsjungande svenska nationalfågel.

Sorry, Richard!

Lasse Sandlin