Favoriternas drömstart...

Afonsos uppvisning i rena guldklassen

FOTBOLL

BORÅS

Ny klubb - men samma sylvassa frisparkar.

Afonso tänker fortsätta att vara målvakternas mardröm.

- Jag tränar extra på frisparkar varje träning, berättar han.

Han har varit tämligen anonym de första två omgångarna och knappt avlossat ett enda skott. I går var Afonso allt annat än osynlig.

- Prahl sa åt mig innan matchen: "mer skott, mer skott", förklarar han.

Och sköt gjorde han. Och med en spelare som Afonso i laget behöver man egentligen inte spela så bra, det räcker att skapa ett par, tre frisparkar i närheten av straffområdet.

Tränar extra

- Jag är mycket koncentrerad på frisparkarna och tränar mycket på att träffa mål hela tiden, berättar Afonso på riktigt bra svenska.

Och i går räckte det nästan med att träffa målet. Kvitteringen till 1-1 kom efter att Niklas Skoog blivit upphakad i högerinner-position. Frisparken sköt Afonso helt oskruvat till höger om en felplacerad (?) mur.

- Jag vet inte riktigt... jag försökte bara träffa målet och den gick in, säger Afonso själv.

Andra målet kom efter en djupledsboll som han högg på. Johan Wiland i Elfsborgs mål hann först och stötte ut den med armen men när Magnus Samuelsson skulle rensa studsade bollen upp och Afonso kunde lägga en vänster i öppet mål. Gratis.

Efter Daniel Majstorovic 3-1 på hörna kändes matchen i hamn för Malmö.

Men Afonso var inte färdig.

Nytt frisparksmål

När Malmö fick frispark till vänster om Elfsborgs straffområde tretton minuter från slutet klev han fram igen. Med kort ansats och inte särskilt hårt - men på och i mål.

Han lämnade Örgryte för Malmö inför säsongen för att vinna SM-guld. Och hans frisparkar och hörnor är ett vapen som verkligen kan bli guld värt för Malmö i täta matcher när det kan vara svårt att spela sig fram till chanser.

I går gjorde Malmö fyra av sina fem mål på eller efter fasta situationer.

- Det svajar lite här och där men vi har mycket spetskompetens och i dag klev Afonso fram, säger Tom Prahl efter matchen.

Afonsos tidigare uppvisningar

Martin Strömberg