Skräpet måste rensas bort

Stefan Alfelt: …då kan Dif bli ett guldlag

FOTBOLL

HELSINGBORG

Djurgårdarna hade "skräp i skallen" efter urladdningen i derbyt mot AIK tyckte tränaren Zoran Lukic.

Kan bli ett skräp att dras med hela säsongen det.

Foto: THOMAS JOHANSSON
skräpproblem Djurgårdens tränare, Zoran Lukic, har problem både med den Ouden och att hans spelare inte fått derbyvinsten mot AIK ur huvudena.

Man ska väl inte älta Kim Källström hur länge som helst men än har mästarna inte hämtat sig från den tunga förlusten.

Pratade med Lukic om kvalitet efter matchen. Djurgården hade inte kvalitet i de sista avgörande momenten. Sista passningen som öppnar för ett skottläge slogs inte. Den avgörande dribblingen gick inte hem.

När Källström fanns i laget kunde sju-åtta man ha en mellandag och Djurgården kunde ändå vinna tack vare några sekunders genialitet av den store mittfältsdominanten.

Gillar förmodligen inte läget

- Nu har vi de spelare vi har och det är bara att gilla läget, sa Lukic.

Han såg inte ut att riktigt gilla läget.

Lukic och Geert den Ouden pratar tydligen inte samma språk numera.

Förra hösten var det lika ofta den långe holländaren som Källström som visade avgörande kvalitet. I går startade den Ouden på bänken. När han kom in fick Djurgårdens anfall fler möjligheter. En lång boll mot holländarens skalle bröt mönstret med lätt infångade soloattacker och bäddade för ledningsmålet.

Ett ledningsmål som nio av tio domare förmodligen blåst bort eftersom målskytten Andreas Johansson på väg in i straffområdet krockade med HIF:s mittback Kenneth Rasmussen.

Anders Frisk valde att se den ofrivilliga kollision det var och lät Andreas få fördel av att han var snabbast på fötter igen. Det kallar jag spelförståelse och det var skönt att efteråt höra Jesper Jansson berömma Frisk. Trots fyra varningar för HIF tyckte Jansson att Frisk är en av få allsvenska domare som tillåter att det blir spel som åtminstone snuddar vid internationell standard.

Frisk visade individuell skicklighet.

Jesper Jansson visade det också. Både i sitt försvarsspel och när han följde med upp i anfall och krutade upp kvitteringsmålet i krysset med vänsterfoten.

Årets prestation i allsvenskan

Andreas Isaksson visade enorm individuell skicklighet. Hans räddning på Gustaf Anderssons nick från nära håll är årets individuella prestation hittills i allsvenskan.

Bollen var på väg in. Isaksson var på väg åt fel håll. Han vände och tänjde sig och fick en nästan onaturligt lång arm som kunde stoppa bollen. Ingen annan svensk målvakt sen Thomas Ravelli eller Ronnie Hellström i sina glansdagar skulle kunna presterat något liknande.

Andreas Isaksson har alla förutsättningar för att bli en världsmålvakt och jag tror inte att det finns mycket chans till att han vaktar Djurgårdens mål även efter sommarens EM. Att bli av med ytterligare en poängräddande fixstjärna skulle sätta mycket skräp i huvudet på djurgårdarna.

Sluta flytta runt spelarna!

Matcher avgörs av individuell skicklighet. Som Afonsos frisparksmål mot Elfsborg. Richard Money föll på att han och AIK:s ledning hade olika synsätt på hur truppens individuella skicklighet skulle ges ett bärande ramverk att frodas inom.

Djurgårdens ramverk heter 4-3-3 och det har fungerat i två år tack vare Kim Källström, men det fungerar inte klockrent när Abgar Barsom flyttas runt i positioner han inte är bekväm i. Eller när allsvenskans kanske bäste framspelare, Babis Stefanidis, ges en målskyttsroll han inte behärskat sen han mötte pojklagsspelare.

Djurgården är fortfarande ett lag med stor potential men än har man inte visat sig som ett lag mäktigt den stora prestationen att vinna ett tredje raka SM-guld.

Skräpet måste rensas bort först.

Stefan Alfelt