”Stämningen har varit obehaglig”

Richard Money berättar om sin svåra tid i AIK

FOTBOLL

Missnöjet mot Richard Money blev för stort.

I går avgick AIK-tränaren.

– Stämningen har varit obehaglig de senaste tio dagarna, säger han.

Foto: VERONIKA KARLSSON
LÄMNAR SOLNA Intresset var givetvis stort på presskonferensen i går när Richard Money förklarade att han slutar som AIK-tränare.

I söndags spelade AIK 0–0 mot Trelleborg i allsvenskan. Ett resultat som fansen var allt annat än nöjda med. Tränaren Richard Money och spelarna blev utbuade och utvisslade under de sista minuterna.

Efter slutsignalen tvingades spelare och tränare att lämna Råsunda via en hemlig utgång. Vid den normala utgången stod uppretade AIK-fans och väntade.

– Att stämningen blivit obehaglig påverkar alla, även spelarna, säger Richard Money.

Spelare kritiska

Efter Trelleborgs-matchen där Money ändrade uppställning sex gånger kritiserades han av sina egna spelare.

– Jag är inte den person som kommer att få den tid som krävs för att få spelidén att fungera. När du använder en taktik som går mot din filosofi, så börjar det snart att märkas. Mina känslor började smitta av sig på spelarna. Det är för dom jag tar det här beslutet. Dom vet att jag vill spela 4–4–2.

Även om det inte funnits något stort missnöje mot Money bland spelarna har vissa varit kritiska till hans sätt att leda AIK, erfar Sportbladet.

– Det har handlat väldigt mycket om vad tidningarna skriver om honom som person. Och ibland känns det som han lagt mer energi på att bry sig om Djurgården och Malmö än om AIK, säger en källa till Sportbladet.

Richard Money hävdar själv att han känt ett hundraprocentigt stöd från spelartruppen och att huvudskälet till hans avhopp är att han inte är överens med ledningen om spelsystemet.

VD:n Sanny Åslund och sportchefen Peter Kisfaludy säger 4–3–3. Richard Money 4–4–2.

”Har inte fått tid”

– För att det ska fungera måste AIK ha en tränare som står helt bakom att spela 4–3–3. Och det gör inte jag. De senaste dagarna har jag känt att jag vill träna och spela 4–4–2, säger Money.

Hade du stannat om AIK ändrat spelsystem till 4–4–2?

– Absolut. Men det är inte klubbens spelidé och därför är det mest rätt mot spelarna och klubben att någon annan får ta över.

Du säger att du inte fått tillräckligt med tid. Menar du av fansen eller av klubben?

– Nej. Det är ni som har bestämt er, säger Money och pekar på journalisterna.

– Era skriverier har eldat på fansens reaktioner och gjort att spelarna inte får den lugn och ro de behöver.

Beslutet att avgå tog han redan på morgonen innan matchen mot Trelleborg.

– Jag var ute och åkte i Stockholm med min fru, svägerska och hennes man i helgen och tänkte: ”det är sista gången jag ser det här'”. Beslutet har växt fram under den senaste tiden, säger Richard Money.

Som också erkände att han funderat på att avgå tidigare än så. Redan under förra säsongen fanns tankarna där.

– Jag tänkte på det under förra säsongen, kanske två, tre gånger.

Trots kritik från fans och spelare, samt kollisionen med klubbledningen, har ändå trivts under sina 16 månader i AIK.

– AIK är en fantastisk klubb. Det är tråkigt att det ska behöva sluta på det här sättet. Jag slutar med en känsla av att jag har gjort rätt. Och att jag har gjort ett bra jobb. Jag försökte anpassa mig under sex månader, men... ibland måste man ta ett tufft beslut.

Oviss framtid

Några hot från fansen ligger inte bakom hans beslut.

– Inte alls. Jag har aldrig haft några problem med fansen. De är passionerade och vill att det ska gå bra för oss. Jag har inte fått ett enda enskilt samtal från någon supporter.

Vad ska du göra nu?

– Bra fråga. Jag vet inte faktiskt inte. Jag vill jobba någon annanstans. Jag kommer i alla fall inte att träna någon annan Stockholmsklubb...

Vad känner du nu?

– Det är inte lättnad, jag är snarare besviken. Det är alltid tråkigt när det går så här. Men jag kan se mig i spegeln och känna att jag har gjort ett bra jobb, säger Richard Money.

Ordkrig, derbyförlust och kritik – dagarna som skakade Money

Stefan Persson, Robert Laul