Nye AIK-tränaren: Skönt att det är avklarat, nu får vi lugn & ro

1 av 2 | Foto: BOBBO LAUHAGE
NÄRA ÖGAT Valter Tomaz Jr är nära att överlista AIK:s målvakt Håkan Svensson. AIK kunde till slut pusta ut och få med sig en poäng i den första matchen efter tränarbytet.
FOTBOLL

GÖTEBORG

Ingen jublade. Det var snarare en lättnadens suck.

Nya AIK under Patrick Englund klarade en viktig poäng mot Örgryte.

- Skönt att ha det här avklarat, nu får vi lugn och ro, säger Englund.

Det finns matcher där det viktigaste av allt är att inte förlora.

Det lyckades AIK med mot Örgryte efter 1-1.

Det var därför det, faktiskt, hördes skratt i AIK:s omklädningsrum på Gamla Ullevi efteråt.

- Vi har en lång bit kvar att vandra fotbollsmässigt, säger Patrick Englund till Sportbladet. Nu ska vi jobba hårt på att bli bättre tränade och öka intensiteten så att vi inte ska falla igenom i matcherna.

- Men jag är oerhört nöjd med den moral killarna visade i kväll. Vi tog oss tillbaka trots att vi blivit tillbakapressade, säger Englund.

"En skön känsla"

38-åringen gjorde sin sista säsong som spelare i AIK 1999.

Fem år senare, utan någon egen tränarkarriär att falla tillbaka på, har han efter en tid som spelaragent och TV-bisittare plötsligt blivit huvudansvarig för storklubben.

Hur kändes det före matchen?

- Som om jag skulle ut och spela en stor match själv. Det var samma anspänning. Men det var en skön känsla. Det var värre för ett par dagar sedan. Då var det så många olika saker som vi skulle ta tag i på en gång, säger Patrick Englund.

Från varsin sida om avbytarbåset kunde han och assisterande tränaren Nebojsa Novakovic se hur deras AIK utan Richard Money vid rodret började inspirerat och optimistiskt mot Örgryte.

Redan i tredje minuten hade Krister Nordin en farlig nick som Dick Last gjorde en mycket bra räddning på. På returen missade Pa-Modou Kah i stort sett öppet mål.

Den då välförtjänta AIK-ledningen kom istället i 21:a minuten.

Rubarth hittade målet

Kwame Quansah spelade snett bakåt, Kah sköt och Mats Rubarth kunde med hjälp av Örgrytemålvakten Last få in returen ur snäv vinkel.

- Jag är mycket nöjd med spelet under de första 20 minuterna. Sedan, efter Örgrytes ribbskott, tappade vi positionerna och spelet helt, säger Englund.

Spelarna positiva

Hemmalagets kvittering kom via ett självmål av Benjamin Kibebe. Det kunde blivit ännu fler Öismål om inte Håkan Svensson räddat eller hemmaskärpan varit lite bättre.

Det var första under de avslutande 20 minuterna av matchen som AIK åter lyckades jämna ut spelet.

Trots att Örgryte stundtals spelade ut AIK så var ändå känslan i Solnalagets omklädningsrum att man vunnit en poäng än att man förlorat två.

Trots att det bara var fyra dagar sedan förre tränaren Richard Money avgick hade spelarna redan märkt några skillnader med nya tränarduon Englund och Novakovic.

- De har stor erfarenhet av att själva spela i allsvenskan och bra personkännedom, säger målvakten Håkan Svensson. Pressen som märktes på Money smittade kanske av sig på laget. Det känns inte riktigt så nu längre.

Michael Wagner