”Jag klarar trycket – med Guds hjälp”

För ett år sedan var Peter Ijeh Malmöfansens favorit – idag väntar ett annat mottagande på den gamla hemmaarenan

FOTBOLL

GÖTEBORG

38 allsvenska mål med Malmö FF. Noll, hittills, med IFK Göteborg.

Peter Ijeh, 27, har chansen att göra det första i eftermiddag – mot MFF.

– Jag ser det som en match mot vänner, säger han.

Foto: ANNETTE FRIBERG
Peter Ijeh har fortfarande kontakt med många i Malmö FF. ”För mig är den här matchen en match mellan vänner. I dag kommer vi att spänna musklerna inför varandra”, säger han.

När det under förra säsongen stod klart att han skulle lämna Malmö FF hotades och trakasserades Ijeh av vissa MFF-fans.

I eftermiddag är risken stor att han möts av en visselorkan på Malmö Stadion.

– Det är upp till dem att reagera som de vill. Men en sak är jag säker på – varken trycket eller nerverna kommer fälla mig. För genom bibeln låter Gud mig förstå att han hjälper mig, säger Peter Ijeh.

Oroar sig inte

2002 blev han allsvensk skyttekung i Malmö FF när han gjorde 24 mål på 23 matcher.

Hans första matcher med IFK Göteborg har gått tyngre. Han har ännu inte gjort mål i allsvenskan för Blåvitt.

– Jag tycker ändå att mina tre matcher varit över genomnittet eftersom det viktigaste är hur jag påverkar laget. Vi har inte förlorat någon match hittills. Så länge laget är med i toppen har jag inget att oroa mig för, säger Ijeh.

– Min ambition är att vara med och lyfta IFK Göteborg och göra det till ett stabilt topplag.

Efter måndagens 0–0-match mot Halmstad där Ijeh blev utbytt i 71:a minuten var den före detta skyttekungen i obalans.

Efter matchen ville han inte svara på några frågor. Han har hamnat i mållösa svackor under sin tid i Malmö FF – och reagerade likadant mot media då.

När han tar emot Sportbladet på Kamratgården under fredagen strax före träningen är han lugn och saklig, men påpekar i förväg att det kanske finns frågor som han inte kan svara på.

– Jag är inte orolig. Jag vet att Rom inte byggdes på en dag. Jag behöver min tid i IFK för att få det att lossna, säger han.

Gjorde Skoog bra

Hur har du resonerat tidigare när du gått mållös en period?

– De andra allsvenska lagen känner till mig. Det är därför tre eller fyra försvarare går på mig. Det skapar utrymme för andra att göra mål. Det är vad jag har fått lära mig.

Var det likadant i Malmö FF?

– Tom Prahl sa att även om jag inte gjorde mål så skulle det skapa plats för mina lagkamrater. Jag tror att det var det som gjorde att Niklas Skoog kom igång med målskyttet. Mångas ögon var på mig. Så egentligen saknar det betydelse vem som gör målen. Det är arbetet bakom som har betydelse.

Trots de starka känslor som väcktes hos fansen mot Ijeh när han lämnade MFF märks det tydligt att han känner sympati för föreningen.

Pratar med Elanga

Han pratar emellanåt både med Joseph Elanga och sportchefen Hasse Borg.

– Det händer, även om det inte blir så ofta. Jag pratar med Joseph Elanga och med chefen, Hasse Borg, skämtar med honom och så där.

Hur ser du på matchen mot Malmö FF?

– För mig är det ingen speciell match, för mig är det en match mot vänner. Det här är spelare som jag spelat ihop med tidigare. Spelarna i Malmö FF är fortfarande mina vänner. I morgon (läs i eftermiddag) spänner vi bara musklerna lite för varandra. Vi spelar en match och så får vi se hur det går, säger Peter Ijeh.

”Vi älskar dig – men om du flyttar så dör du”

Peter Emaka Ijeh har två barn med hustrun Elisabeth

Michael Wagner