Är han den felande länken i Hammarbys anfall?

FOTBOLL

Tror det var Erik, frilansjournalisten, som sa det i halvtid:

- Att Linderoth inte använder Björn Runström på topp i stället för på kanten...

Elva minuter in i andra halvlek har Anders Linderoth kommit på samma tankar.

Ytterligare elva minuter senare gör Runström segermålet.

Hammarby ligger, åtminstone ännu några timmar, tvåa i tabellen. Men matchen mot Elfsborg visade, att man har problem.

- Vi har svårt att göra mål, det måste jag erkänna, sa Linderoth.

Liksom Malmö är Hammarby obesegrat, men medan MFF efter premiärens 0-0 öst in mål, 11-2, så har Bajen i år brottats med sin målkramp, 3-1.

På de fyra första omgångarna ifjol gjorde man åtta mål (8-3), i förfjol åtta mål (8-9), guldåret 2001 fem mål (5-4).

Det positiva i år är det enda insläppta målet, vilket i och för sig är en gåta med tanke på hur slarviga ytterbackar man har.

Mot Elfsborg var det redan i femte minuten ett kalkonuppspel av Suleyman Sleyman som via Jonas Lundén bäddade för Samuel Holmén och matchens första målchans.

Omedelbart därefter stod Alexander Östlund, landslagsbacken, för fyra gigantiska felpass i rad.

Framåt har man nu i alla fall gjort mål två matcher i rad.

Landslagsspel väntar

I tisdags togs det ut tre landslagstrupper för kommande veckas matcher mot Portugal i Coimbra (A), Italien i Trento (U 21, äldre) och Kroatien i Velika Gorica (U 21, yngre).

Ingen allsvensk klubb fick där med fler renodlade forwards än Hammarby: Pablo Piñones-Arce till Trento och Björn Runström till Velika Gorica, dit också Bajens startforward Petter Andersson är uttagen.

Denne Piñones-Arce har ännu inte lyckats göra något mål, trots att han skjutit mest i hela laget, och mot Elfsborg missade han flera frilägen.

Det är hög klass på Pablos sätt att störa och sysselsätta motståndarbackar, men någon stor målskytt lär han aldrig bli.

Han skulle alltså bredvid sig behöva en sådan. Kanske är Björn Runström denne felande länk. Snabb, teknisk och med ett väl utvecklat målsinne.

Första gången jag hörde talas om Björn Runström var i augusti 1998.

Hammarby spelade derby mot AIK och låg under, 0-2, när plötsligt en man i det dystra gröna publikhavet reste sig och vrålade:

- Släpp in 14-åringarna istället! Svenska mästarna! Bajens 14-åringar hade just hyllats för SM-guldet - 4-0 i finalen mot Västerås SK, 3-0 i semi mot Oddevold, 5-0 i kvarten mot Gunnilse och en viss Björn Runström var hela SM:s skyttekung med sina nio mål.

- En extraordinär årgång, minns jag att tränaren Greger Casselborg sa.

Första gången jag såg Björn Runström spela var i augusti 2000, en pojklandskamp mot Slovakien på Strandvallen i Blekinge, sen Tommy Söderbergs oreserverade beröm fått mej att resa dit:

- Du måste se 84-landslaget! Dom där 16-åringarna har pass- och skottfinter som vi sällan ser i landslaget.

Till Strandvallen for jag - bara för att få se dessa underbarn bli utspelade av slovakerna; 0-4.

Björn Runström, då i Bologna, blev utbytt i 58:e minuten, och betyget i Sportbladet löd: "Hade vi väntat oss mer av. "Kennet A:s dubbelgångare" kom aldrig till skott och att dribbla utan fart är dömt att misslyckas."

Framtiden ser ljus ut

Det där är nu snart fyra år sedan, det italienska äventyret är avslutat, han fyllde nyligen 20, och just nu ser framtiden ljus ut för Björn Runström.

Det gör den däremot inte för Elfsborg som, med fjolårsavslutningen inräknad, nu förlorat sex allsvenska matcher i rad och är farligt nära att tangera klubbrekordet på sju raka från 1949.

Men Lasse Nilsson var - oavsett vad den buande Bajen-klacken tycker - riktigt farlig, men som fd Borlänge-bo hade han förstås ingen fördel av att även domaren (Leif Sundell) kom därifrån.

Till sist: tack för alla pikar jag fick i veckan, om att jag inte kan skilja på in- och utbytta spelare, sen jag påstått att "Samba-Erik" kommit in efter 67 minuter mot Malmö. Det var ut han gick...

Precis som nu mot Elfsborg, utbytt i 56:e minuten utan att ha vågat speciellt mycket.

Då ska man bli utbytt enligt Lex Linderoth, en lag jag sympatiserar med.

Våga misslyckas för att lyckas!