Hemvändarens stora revansch

Matchhjälten Runström: Jag börjar komma in i det svenska spelet

FOTBOLL

Äntligen!

Björn Runström skrek rakt ut av glädje efter sitt första allsvenska mål för Hammarby.

– Fan vad skönt, säger matchvinnaren.

Foto: MATS STRAND
AVGJORDE Hammarbys unge anfallare Björn Runström gjorde sitt första allsvenska mål och blev matchhjälte när man besegrade Elfsborg.

Björn Runström blev måldebutant och segerskytt på samma gång. Hans första allsvenska mål för Hammarby blev matchens enda och gav ”Bajen” segern.

– Det var skönt att äntligen få göra mål, det har legat i luften, säger Runström.

Målet och hans för varje match allt bättre spel i allsvenskan är också lite av en revansch. Runström var stortalangen som blev ungdomsproffs i Italien. Men efter åren i Bologna, Chievo och Fiorentina kom han hem igen utan att ha med några större framgångar i bagaget.

– Nu håller jag på att komma in allt mer i det svenska spelet igen, säger Runström och tillägger med ett stort skratt:

– Jag börjar lära känna domarna också, i Italien är det lite annorlunda när det gäller när man ska falla och vad som bedöms som filmningar...

Godkänt – inte briljant

Mot Elfsborg i den svenska aprilsolen stod Runström hur som helst på benen. Han och hela Hammarby gjorde en godkänd, men inte briljant match mot bottenlaget.

– Avsluten måste fortfarande bli bättre, vi måste göra mål på fler av våra chanser, säger Runström.

I inledningen av matchen hade Hammarby riktigt svårt att få till spelet och spelarna verkade tävla i att slå flest felpass. Elfsborg inledde däremot bra och hade inga större problem med att plocka bort Hammarbys anfallare.

I andra halvlek tog hemmalaget över mer och mer, särskilt sedan Haris Laitinen bytts in istället för Erik Johansson. I samband med det bytet flyttades Björn Runström upp på topp och det gav snabbt utdelning.

– Jag hade ju en nick i stolpen senast mot Kalmar så nu var det skönt att få sätta den, säger Runström.

Avslutade med vänstern

20-åringen blev helt ren framför mål när bollen hamnades hos honom efter att Elfsborgs Garba Lawal fått en snedträff. Runström förivrade sig inte och satte bollen perfekt bakom Johan Wiland.

– Deras back fick felträff på vårt inlägg och bollen kom till mig vid bortre stolpen. Jag var helt fri och satt den med vänstern.

Han jublade i kapp med den stora hemmapubliken som senare gav honom stående ovationer när han byttes ut. Då hade Runström först haft ännu en bra chans på en språngnick.

– Hade det varit i början av matchen så jag orkat nicka med lite mer kraft kunde det blivit mål där med. Men jag är glad ändå..

”Publiken underbar”

Skrattande och småpratande skriver han efter matchen autografer till stora som små.

– Publiken här på Söderstadion är underbar, säger Runström från djupet av sitt grönvita hjärta medan han skriver sitt namn på en lycklig mans tröja.

I sponsortältet berättar målskytten sedan än en gång historien om hur han vägrade att ingå i en bytesaffär med Djurgården och får ännu fler applåder.

– Det var otänkbart att jag skulle spela någon annanstans när jag kom hem, säger Runström som inte riktigt kan sluta le.

– Det var så skönt att få göra mål, en obeskrivlig känsla.

Har spelat i tre italienska klubbar

Jennifer Wegerup