”Fortsätter vi så här kommer belöningen”

Mild tar på sig den tunga förlusten: Jag stod fel placerad

FOTBOLL

GÖTEBORG

Sviten och nollan sprack.

Planens bäste tog på sig skulden.

– Jag borde stått någon meter längre fram, säger Håkan Mild.

Foto: SCANPIX
höll inte tätt Håkan Mild, här i en tuff kamp med Patrik Andersson, tar på sig målet som gav Malmö segern. ”Jag vågade inte gå på bollen”, säger Blåvitts bäste spelare.

I sju matcher i följd, inklusive träningsmatcher, har IFK Göteborg vägrat att förlora och hållit nollan.

Mot Malmö i går tvingades Bengt Andersson släppa sin första boll förbi sig sedan Arild Stavrums segermål för Molde i La Manga 8 mars.

Blåvittmålvakten tvingades inte till många svåra räddningar mot Malmö heller. Det allsvenska ledarlaget hade svårt att ta sig genom IFK Göteborgs mycket täta defensiv.

Men på segermålet var Andersson chanslös.

Malmö fick en frispark i 39:e minuten till vänster som Niklas Skoog tog hand om.

Halkade till?

Hans inlägg gick mot främre delen av straffområdet där Mild täckte ytan.

– Jag vet inte om jag halkade till, men jag vågade inte gå på bollen, rädd för att styra den i eget mål, säger Mild. Jag stod fel placerad från början.

Bollen passerade Mild och nådde en framrusande Tobias Grahn, som med Mikael Antonsson i ryggen styrde segermålet förbi Bengt Andersson på volley.

Det var ett av få Håkan Mild-misstag i matchen.

Tillsammans med Magnus Erlingmark raderade han ut brassestjärnan Afonso fullständigt.

Tillsammans med Niclas Alexandersson visade Mild upp ett effektivt samarbete som gjorde att Blåvitt kom i anfallsvågor längs högerkanten.

”Ta med oss spelet”

– Vi får ta med oss det här spelet till kommande matcher. Nu skapade vi dessutom en del bra chanser. Fortsätter vi jobba så kommer belöningen i form av mål också, säger Håkan Mild.

I säsongsinledningen har tvåvägsspelaren Mild dessutom visat upp tekniska kvalitéer, som åtminstone inte tidigare kännetecknat slitvargen.

Han håller med själv:

– Förr jobbade jag för hårt. Det är inte lätt att kontrollera bollen med en extremt hög puls. Nu väljer jag tillfällena och då är jag lugnare och får bättre kontroll.

Hade matchen slutat med seger för IFK Göteborg hade kanske Sportbladets betyg för Mild slutat med fem plus, i nivå med landslagsklass.

”Saknar lite tempo”

Senaste matchen i Blågult spelade 32-åringen med 74 gjorda A-landskamper hösten 2001 borta mot England i Manchester.

– Jag tycker fortfarande att jag saknar lite tempo i kroppen. Jag ska kunna vara med i straffområdet lite snabbare, säger han.

Har det någon psykologisk betydelse att er nolla bakåt spräcktes?

– Nej, absolut inte. Den kan man verkligen inte räkna med att behålla någon längre tid i en lång allsvenska. Det viktiga är att vårt försvarsspel var fortsatt stabilt, säger Håkan Mild.

Sviten som fick sitt slut

Michael Wagner