”Vi ska utmana Malmö och Djurgården”

Vände och vann - Halmstad fortsätter överraska

1 av 2 | Foto: PRESSENS BILD
I DELAD SERIELEDNING Sharbel Touma (i mitten) har just gjort 2-2 och Halmstad är på väg att vända 0-2 till seger mot Helsingborg. Senare avgjorde lagkaptenen Tommy Jönsson på straff.
FOTBOLL

HALMSTAD

Utspelade i första halvlek.

Då skällde Janne Andersson, 41, tränare i Halmstad ut spelarna - och HBK gick upp i delad serieledning.

- Vi ska utmana Malmö och Djurgården, säger Tommy Jönsson.

Halmstads lagkapten blev också matchvinnare för HBK.

I 65:e matchminuten stänkte han in segermålet, 3-2, på straff för hemmalaget.

- Det var så gropigt och ojämnt vid straffpunkten att jag valde att inte försöka placera bollen. Jag gick på kraft och sköt högt. De fleste målvakter står inte kvar och då blir det svårt att ta en sådan straff, säger Tommy Jönsson.

I den första halvleken mot Helsingborg var dock Halmstad, allsvenska säsongens stora positiva överraskning så här långt, långa stunder utspelat av HIF.

"Målet räddade oss"

Mattias Lindström hade gjort både 1-0 och 2-0 för gästerna efter vackra anfall.

Nära en minut in på tillläggstid före paus slog Markus Rosenberg in 1-2 efter en fin passning från Andreas Johansson, som Yaw Preko klackat vidare.

- Det målet räddade oss. 0-2 hade vi aldrig lyckats vända på, säger Jan Andersson.

Sedan medgav HBK-tränaren:

- Jag var riktigt irriterad och gapig mot spelarna i halvtidsvilan. Jag höjde rösten rejält. Jag var väldigt förbannad över spelarnas brist på aggressivitet och rörlighet. Förutom vår målvakt och båda mittbackarna kunde jag bytt ut resten av laget.

Det blev U21-landslagsmannen Andreas Johansson som fick kliva av och in kom istället jättetalangen Dusan Djuric, 19 och fick fart på Halmstads anfallsspel.

Även om Sharbel Toumas 2-2 kom via en fast situation och 3-2 tack vare en billig straff rullade Halmstad gång på gång upp Helsingborgsförsvar tack vare snabba omställningar och anfall kryddade med passningar med ett tillslag på bollen.

Tack vare segern är överraskningen Halmstad i delad serieledning med Malmö FF.

Säsongens facit imponerar.

Bra HBK-facit

Halmstads BK har bara en förlust på 14 matcher.

- Med tanke på hur dåligt vi avslutade allsvenskan förra hösten var vi lite osäkra inför försäsongen, säger mittbacken Tommy Jönsson.

- Det kändes bra när vi började vinna träningsmatcherna under februari och mars. Nu har vi fått en ytterligare bekräftelse i allsvenskan att vi är riktigt bra, säger han. Som vi spelar nu, bortsett från första halvlek, kan vi mäta oss med Malmö FF och Djurgården.

Halmstads säsong: 14 matcher - bara en förlust

Michael Wagner