Trelleborgs offensiv - en skön inställning

FOTBOLL

TRELLEBORG

Glödheta MFF mot iskalla Trelleborg - det blir ett Skånederby det.

För med iskalla menar jag iskalla i ordets allra mest positiva bemärkelse.

TFF - laget alla älskar att hata - tror på sin egen förmåga och vågar utmana etablissemanget med offensiv fotboll.

Landskrona har varit ett gladlag sen man kom tillbaka till allsvenskan. Inte alls särskilt effektivt frånsett några fantastiska omgångar för två säsonger sen. Ojämnt men nästan alltid sevärt.

Trelleborg körde över Landskrona.

Snabbt anfallsspel med många spelare inblandade var ett effektivt segervapen på Vångavallens usla gräsplan som egentligen inte inbjuder till annat än tjongspel.

Trelleborg vill inte sparka och springa.

Tränaren Ulf Larsson har fått med sig sina spelare på tänkandet att det är bättre att försöka spela ett eget spel än att underordna sig motståndare som bara pappret säger ska vara bättre.

"Vi tänker inte fega"

- Vi tänker inte fega eller gå ut och må dåligt för att vi möter MFF, säger Ulf Larsson.

Trelleborg behåller sitt offensiva 4-3-3-spel oavsett hur många mittfältare stjärnspäckade MFF har på banan.

En skön inställning.

Om det också är en dumdristig inställning får vi se efter nästa Skånederby.

Trelleborgs målvakt Fredrik "Fritz" Persson gjorde årets räddning nummer två. Jag håller fortfarande på Andreas Isakssons tänjning mot Helsingborg som klar etta. Men Fritz störtdykning som hindrade Jones Kusi-Asare från att rulla bollen i övergivet mål var grym.

Ska erkänna att jag varit en av tvivlarna när det gäller Erik Fischbeins allsvenska kvalitet. Ge Fiskbenet tid och ytor som Landskrona gjorde och en högklassig passningsspelare visar upp sig.

Uppspel och ruscher längs kanterna bjöds vi på av två av allsvenskans offensivaste ytterbackar - Patrik Svensson och Dennis Melander.

Dennis Melander, 21 år, vem har hört talas om honom?

Egen produkt. Tredje allsvenska matchen. Inte en match i superettan förra säsongen. Strålande i första halvlek mot Landskrona.

Fotbollskonst

Passningen med yttersidan av högerfoten som gav Ivica Skiljo hur mycket tid som helst att hitta Mats Lilienberg inne i straffområdet var ren fotbollskonst. Konst som Sportspegeln bestal sin fotbollsintresserade publik på med ett töntigt uppspeedat klipp på Trelleborgs väldigt fina anfall.

- Det lyser inte om oss, sa Landskronas tränare Jan Jönsson.

Det lyser verkligen inte om Landskrona.

Efter de kommande fyra mardrömsomgångarna med Djurgården, Halmstad, Malmö och Hammarby väntar halvtuffa AIK innan det väntar uppehåll för EM-slutspelet.

Får inte Landskrona igång ett åtminstone hyggligt fungerande målskytte väldigt snart kan laget ligga mycket risigt till inför höstens tuffa matchande.

Jörgen Pettersson var skadad och saknades i går men Jörgen har inte blivit målskytten Landskrona trott honom om att kunna bli. Sanningen är nog att han är en offensiv mittfältare numera och nog så fort som möjligt bör användas som en sån. Mittfältsspelet Landskrona presterade mot Trelleborg saknade all udd.