Englunds uppgift: Få stopp på Richard Moneys byten

Åslund: ”Vi ville ha in en svensk som kan svenska spelarens mentalitet”.

FOTBOLL

AIK:s vd Sanny Åslund bekräftar att Patrick Englund var AIK:s och inte Richard Moneys val.

Englund skulle bland annat få stopp på alla byten i matcherna.

– Men jag vill påpeka att Richard träffade Patrick och tyckte han kändes helt rätt, säger Sanny Åslund.

Inte bästa vänner. Patrick Englund och Richard Money på bänken under derbyt mot Djurgården. Nu avslöjas att Money skällde ut Englund i pausen.

När det visade sig att Patrick Englund ville sadla om till tränare enades AIK om att han skulle vara ett mycket bra alternativ som assisterande till Richard Money.

– En av anledningarna var att Patrick bedömdes kunna bidra till en ökad stabilitet då vi upplevde att det byttes lite för mycket i laget. Richard gjorde som man gör i England. Man ger spelarna 45 minuter, sedan tar man ut dem om de inte fungerar som tränaren tänkt sig, säger Sanny Åslund.

Ville ha in en svensk

– Patrik, som är en stark och stabil personlighet, skulle hjälpa Richard genom att våga säga vad han tycker i dessa sammanhang. Sedan, i slutändan var det naturligtvis Richard som bestämmde.

Men i regel är det väl så att huvudtränaren bör utse sin assisterande?

– Ofta är det förstås så. Ett problem i Richards situation var att han inte kände så många svenska tränare. Och vi ville ha in en svensk som kan svenska spelares mentalitet. Vi pratade med Richard om detta och var helt överens med honom.

Sanny Åslund la aldrig märke till någon konflikt mellan Richard Money och Patrick Englund.

– Nä, de gånger jag varit med har jag inte uppfattat något sånt, säger Åslund.

Velat ha fler spelare

När det gäller uppgifterna om att Richard Money blivit överkörd av klubbledningen i samband spelarvärvningar säger Sanny:

– Richard har hela tiden velat ha nya spelare. Vilka har varierat från gång till annan. Samma spelare har varit högt upp på önskelistan ena dagen men inte lika intressant nästa, för att åter vara önskade en tid senare. Men visst, när det gäller rekryteringsbeslut har jag självklart varit med och tyckt saker, framför allt om ekonomin.

Richard ska till exempel velat ha Brynjar Gunnarsson – och inte Derek Boateng?

– Båda har varit högst upp på önskelistan, fast vid olika tidpunkter.

Richard ska inte velat ha Göran Marklund och Mattias Moström?

– I juli augusti förra året var han desperat på att få Marklund och Moström. Det var spelare som kunde avgöra matcher åt oss tyckte han, säger Sanny.

Robert Laul