Som boxare hade Andreas Isaksson stängts av i två månader

Stefan Alfelt: Djurgården behöver sin stjärnmålvakt

FOTBOLL

LANDSKRONA

Avsvimmad, hjärnskakad och utburen på bår.

Om Andreas Isaksson varit professionell boxare hade han varit avstängd i två månader. I stället står Isak säkert i mål igen nästa söndag mot Kalmar.

Djurgården ska vara jäkligt tacksamt för att de stora lagidrotterna inte tar hjärnskakningar riktigt på allvar.

Visst är det skillnad på boxning - där sportens idé är att skaka om motståndarens hjärna - och fotboll. Men i såväl fotboll som ishockeyfinns risken alltid för en ny förödande smäll i nästa match. Vi har sett alldeles för många otäcka exempel på det i framförallt NHL.

Andreas kommer säkert att känna sig helt klar i knoppen på söndag och förhoppningsvis blir det inte en ny otäck kollision lik söndagens våldsamma huvud mot huvud med Jones Kusi-Asare.

Djurgården behöver Andreas Isaksson.

Sverige behöver Andreas Isaksson.

Den svenske landslagsmålvakten visade världsklass mot Landskrona.

Med en normalbra allsvensk målvakt mellan stolparna hade Djurgården förlorat med minst 0-5 och då är frågan vad som hade hänt med dubbla svenska mästarna?

En sak är att kunna skylla en 0-2-förlust på att Andreas Johansson fick feber på morgonen, Abgar Barsoms skada och Markus Karlssons frilägesutvisning.

En helt annan är att behöva konstatera att feber, skada och utvisning inte får betyda fem-sex mål i nacken mot ett lag som två år i rad nätt och jämnt klarat sig kvar i allsvenskan.

Andreas Isakssons storspel räddade åtminstone för stunden Djurgården från ett raserat självförtroende. Frågan är om det var konstgjord andning?

Truppen är för tunn

Djurgårdens plan är att förstärka under sommaren med de spelartyper som kan behövas till hösten.

Det fungerade i fjol men nu ser det ut som att mästarnas trupp är för tunn. Vilket kan resultera i att man lämnar ett för stort handikapp under våren om konkurrenterna Hammarby och Malmö fortsätter att imponera.

Oavsett vilka lyckade spelarköp man gör är det tungt att jaga ikapp ett lämnat försprång på så lite som exempelvis sju poäng.

Så fort ett lag måste vinna tre matcher fler än en toppkonkurrent under en så intensiv höst som väntar blir stressen mångdubbelt större än den faktiska skillnaden i poäng.

Många har tvivlat på Jörgen Pettersson. Inte minst någon eller några ledare i MFF som "skänkte" bort honom till Landskrona. Har aldrig förstått det. I går var Jörgen precis så bra som åtminstone jag alltid tyckt att han är. Lysande i andra halvlek med sin fantastiska timing i passningsspelet.

Pettersson håller hög klass

Jörgen Pettersson 2004 är ingen anfallare. Han är en offensiv mittfältare av absolut högsta allsvenska klass.

Johan Andersson är en gudabenådad tekniker men han är ingen målskytt. Hade han varit det hade vi sett en femmålsskytt igår.

Det såg faktiskt ut som att Zoran Lukic gjorde ett "jag ska skära halsen av dig-tecken" till assisterande domaren Stefan Wittberg.

Skönt att höra Wittberg bekräfta Lukic förklaring att gesten var en förstärkning av utbrottet "era bedömningar står mig upp i halsen" och inget annat.

Johnny Lundberg fick bollen på en utsträckt arm efter Matias Conchas hörna. Straff tyckte jag. Utmärkte domaren Leif Sundell såg inte situationen och ingen djurgårdare protesterade nämnvärt. Märkligt.

Lundberg är en väldigt placeringsskicklig och brytstark mittback men frågan är om allsvenskan sett en så dålig passningsspelare sen Mikael Nilsson spred sina 40-meterssparkar över Ullevis gräs?

Fundersam laguppställning

Jag gillar alltmer Landskronas mittback/mittfältare Jonas Olsson. Extremt enbent som många vänsterfotade men allroundskicklig och begåvad med ett stort hjärta.

- Jag blir visserligen avstängd men ibland måste man gå in och ta fighterna, sa han om varningen som innebär att han missar matchen mot Halmstad.

Bättre att vara avstängd i den matchen än i det efterföljande derbyt mot MFF.

MFF som spelar derby i kväll också. Borta mot Trelleborg.

Läser i Trelleborgs Allehanda ett uttalande av Tom Prahl:

- Vi har haft funderingar kring hur vi ska möta 4-4-3-spelande lag.

Vem skulle inte ha funderingar om det?

Fast jag tror att han är felciterad...

Stefan Alfelt