Petter Andersson tillhör nutiden

Lasse Sandlin: En artist från spelmansbyn som kommer bjuda på mer nätmusik

FOTBOLL

ÖREBRO

När spelmannen ler, går fiolen som bäst...

Som han log efter sina två första allsvenska mål, Petter Andersson, 19-åringen från lilla Ljusvattnet i Skellefteå kommun, Burträsks församling.

Den vackra spelmansbyn, det är så man kallar sig i Ljusvattnet.

Men nu är det en artist utan fiol, istället med härligt driv med bollen, som för spelmanstraditionen och nätmusiken vidare.

Mot Örebro gjorde han sina två första allsvenska mål.

Ljusvattnet med 200 invånare, beläget tre mil sydväst om centrala Skellefteå, är annars inte känt för särskilt många saker.

Efter sin succé med de båda målen - en vänsterkanon och en elegant högerchip i friläge - när Hammarby 2-1-slår Örebro är Petter Andersson noggrann med att påpeka, att han minsann inte är den förste idrottsman med rötter i byn.

Musikerna har gjort byn känd

Bob Nyström, New York Islanders fyrfaldige Stanley Cup-vinnare 1979-83 vars tröjnummer "23" aldrig mer får användas, lär ha sina rötter här, trots att han i böckerna står skriven som född i Stockholm.

Annars är det musiken som gjort byn känd.

Men storspelmannen Karl-Viktor Burman la ner sin fiol 1946, John-Werner Johanssons nyckelharpa finns i dag att beskåda i Skellefteå museums källare, och alla de andra kända namnen - Manfred Arnkvist, Oskar Holmgren, Marianne Larsson och den store "Spel-Viktors" båda brorsöner Herman och Frans-Viktor Burman - tillhör numera historien.

Petter Andersson tillhör nutiden, och han blir bara bättre och bättre för varje match.

Han blir en stor spelare

Inte bara för målen: hans häng i luften när han nickar, hans speluppfattning i väggspelet med "Kaos" Fjörtoft, hans styrka när han kämpar till sig bollen från Magnus Samuelsson, hans teknik när han med vristen suger in en hård passning några decimeter över gräset.

Den här grabben kommer svensk fotboll att få mycket nytta av.

Det har förresten svensk fotboll redan haft. Med sina nio mål var Petter i fjol P18-landslagets bäste målskytt - som mittfältare.

Genom de båda Petter Andersson-målen toppar Hammarby den allsvenska tabellen; åtminstone tills Malmö och Halmstad spelat klart i kväll.

Men efter en spelmässigt överlägsen första halvlek tappade Bajen i andra så mycket, att man till slut fick vara tacksamma för poängen.

Det avslöjar till exempel skottstatistiken.

I första, skott totalt Örebro-Hammarby 3-11, skott på mål Örebro-Hammarby 2-4.

I andra halvlek, skott totalt Örebro-Hammarby 8-0, skott på mål Örebro-Hammarby 7-0.

Som ÖSK-tränaren Stefan Lundin sa:

- Ännu en hedersam förlust.

Som han också sa:

- Det är inte bra med hedersamma förluster.

Av ÖSK-experten Christer Johansson, frilansjournalist från Eskilstuna, får jag siffror som berättar att tränare Lundin nu är på väg att skriva historia med sina tre inledande hemmaförluster:

2-5 Halmstad, 1-2 Kalmar och nu 1-2 Hammarby.

Planen är en skandal, ÖSK

Blott en enda gång under ÖSK:s tidigare 38 allsvenska säsonger har laget förlorat de tre första hemmamatcherna på Eyravallen.

Det var 1972, då Örebros skrala inledning till och med gick upp i fyra raka hemmaförluster: 0-1 Hammarby, 0-1 AIK, 1-2 Malmö FF och 1-2 IFK Norrköping.

Det positiva, som Stefan Lundin kan ta med sig, är att 1972 slutade Janne Mossberg, Thomas Nordahl, Pajen Jonsson & Co ändå femma i tabellen.

Till sist: låt Eyravallens konstgräs bli en varning för alla som talar för den varan!

Så stenhårt att en rullande boll plötsligt börjar hoppa av sig själv på det döda gräset.

Under veckan hade den italienske fabrikanten jobbat med mattan, "harvat" den och fått loss hela fem kubik granulat som fraktats iväg. Två lastbilar!

Ändå är det inget annat än en skandal att allsvensk fotboll får spelas på sådant underlag.

- Kanalplan är mycket bättre, fastslog Hammarbys tränare Anders Linderoth.

Lasse Sandlin