Derbyduellerna som avgör

Matcherna i matchen avgör kampen om Göteborg - och IFK vinner knappt

FOTBOLL

Markus Johannesson,

innermittfältare, Örgryte

vs

Håkan Mild

innermittfältare, IFK Göteborg

Kommentar: Två spelare med vilja och engagemang som kan lyfta hela Ullevi. Striden på mitten styr vilket lag som får det största bollinnehavet.

Båda spelarna är veteraner i sina positioner – men tycks ha fått nytt liv. Mild har till och med visat teknik och kyla vi inte tidigare sett.

Johannesson har varit Örgrytes bäste spelare de senaste veckorna och har dessutom ett bra långskott.

Vinnare: Markus Johannesson, eftersom han är i bäst form och Mild har haft problem med en höft, senaste veckan.

Johan Anegrund

mittback, Örgryte

vs

Peter Ijeh

anfallare, IFK Göteborg

Kommentar: Om det ska lossna för Peter Ijeh, så att han gör sitt första allsvenska mål i Blåvitt, så måste han förbi derbyveteranen Anegrund som lär gnaga honom på benen genom hela matchen.

Ijeh rör sig över stora ytor, framför allt i djupled, och då får Anegrund det stora ansvaret i Öis försvar i jobbet att få nigerianen ur balans.

Frågetecken för Peter Ijehs mentala balans.

Vinnare: Peter Ijeh, som till slut blir en vinnare eftersom han drar på sig uppmärksamhet så att Tomas Rosenkvist får ytor att göra mål igen.

Tryggvi Gudmundsson

vänstermittfältare, Örgryte

vs

Niclas Alexandersson

högermittfältare, IFK Göteborg

Kommentar: Två rutinerade spelare med erfarenhet i landslag.

Gudmundsson äger en mycket bra vänsterfot och har spelat fram till två av Öis fyra mål. Mot AIK hade han dessutom ett långskott i ribban.

Alexandersson inledde serien lätt tveksamt men var Blåvitts viktigaste spelare borta mot Malmö. Hög lägstanivå – och lär älska att spela en ny stormatch på Ullevi.

Vinnare: Oavgjort, eftersom båda är i storform. Gudmundsson är bättre offensivt, med fler avslut, men Alexandersson är en suverän tvåvägsspelare med rutin även i försvaret.

Christian Hemberg

högermittfältare, Örgryte

vs

Hjalmar Jonsson

vänsterback, IFK Göteborg

Kommentar: Här avgörs om Örgryte får tillfälle att använda sin ”tredje anfallare”. Offensive Hemberg har hittat en ny roll, långt från avbytarbänken, och är snabbare än någon annan på planen. Har dock problem med en ljumske.

Jonsson är oftast placeringssäker, men i inledningen av seriespelet varit Blåvitts svaga länk i försvaret. Nu måste han hamna på rätt sida av Hemberg för att kunna störa.

Vinnare: Christian Hemberg, som säkert fått tips av lagkamraten Johann Gudmundsson som spelat klubbfotboll med Jonsson på Island.

Paulinho Guára

anfallare, Örgryte

vs

Mikael Antonsson

mittback, IFK Göteborg

Kommentar: Brassen Paulinho jagar ytor i djupled – men där ska Blåvitts U21-landslagsman Antonsson stå i vägen.

Paulinho har gått mållös i tre matcher men har goda erfarenheter från Ullevi. Antonsson är Blåvitts näste storspelare och den som är närmast ett proffskontrakt.

Vinnare: Mikael Antonsson, eftersom han i sina bästa stunder kan bjuda på brytningar och glidtacklingar i Hysén-klass.

Dick Last

målvakt, Örgryte

vs

Bengt Andersson

målvakt, IFK Göteborg

Kommentar: De möts inte geografiskt – men den här är förstås en nyckelduell på Ullevi. Båda målvakterna har spelat i motståndarlaget och har gott om tändvätska.

Dessutom är de allsvenskans kanske reflex-snabbaste målvakter – och har visat i inledningen av serien att de är på bra spelhumör.

Vinnare: Bengt Andersson, knappt, eftersom han har två bättre mittbackar (Antonsson och Risp) framför sig – och endast ett insläppt mål på fyra allsvenska matcher.

Michael Wagner, Thomas Tynander