Inte bara ett evenemang - det handlar om fotboll

FOTBOLL

GÖTEBORG

Det är inte ofta, men någon gång har väl även det mest svajkepsat götebosska sin plats.

I dag gör två möjliga topplag upp inför 40 000 på Ullevi. Knô daj in, fast dörra e trång. Det här derbyt är inget vanligt derby. För här e änna nåt på gång.

Det som är på gång har vi sett i två år nu, superderbyn inför fulla läktare med kållar, kulörer och konfetti.

Med den sortens inramning skulle jag med glädje (eller ja, åtminstone överseende) titta på en parti bridge mellan Lars Lagerbäck och Bosse Ringholm.

Öis-Blåvitt kommer alltid att vara en stor match. I kväll är det dessutom en stor Match.

I kväll handlar det inte bara om ett evenemang, en amatörernas afton där den tyngsta frågan är om publiksiffran ska bli en lös eller hård spark i Stockholms ändalykt.

I kväll handlar det om fotboll.

För första gången är det två lag i balans som möts, två lag med ett gediget utgångsläge och möjligheter att hänga på och hänga kvar i toppstriden.

Förloraren på Ullevi i kväll har sju (Öis) eller åtta (IFK) poäng upp till Halmstad i toppen, en negativ trend och en plats strax över tråkstrecken i botten.

Ser fram emot kamp

Inte för att de kommer att stanna där, både Öis och Blåvitt är för bra för att dras ner i något träsk. Det är det jag ser fram emot i kväll, kampen mellan två gedigna, starka och skickliga fotbollslag. När de spelar som bäst tillhör de seriens starkaste lag.

Örgrytes problem är att det sällan händer i en hel match, IFK:s problem är att de fått för dåligt betalt.

De får inget gratis i kväll heller.

Jo, jag vet att Rosenkvist älskar derbyn och att Ijeh börjat göra mål, jag vet också att om Aílton vore travhäst så hade Hans G Lindskog ropat att han ser ut som en rund miljon och att Paulinho alltid gör ett kanonjobb. Men den som vill se hur ett derby avgörs ska sänka blicken en bit, ta på sig skyddsglasögon och kisa mot Ullevis mittcirkel.

Magnus Erlingmark.

Markus Johannesson.

Håkan Mild.

Valter Tomaz Jr.

Där har ni fyra galna hundar på jakt efter varandras köttiga ben. De två första är lite småtröga men urstarka och pudelkloka, de två andra är bolldödande terriers som imponerade med superbt passningsspel i förr omgången.

Mild lite smartare

Min gissning, som är just en gissning, är att Erlingmark når oavgjort med Johannesson, och att Mild är lika tuff som Valter Tomaz, men lite smartare.

På kanterna är Blåvitt ett tveklöst starkare lag, och de har ett vattentätt försvar som gör att de vågar kliva upp högt i sitt presspel. Där vinner de matchen, resten är en fråga om hur bra Dick Last är.

I gårdagens Sportbladet kunde ni läsa att alla Göteborgsexperter utom en rekommenderar IFK-vinst i derbyt. Jag vet inte riktigt varför. Om Öis är tillräckligt bra för att vinna i kväll är de också tillräckligt bra för att lägga sig i toppstriden. Truppen är bred, och med Johan Anegrund tillbaka i försvaret (och därmed Valter Tomaz Jr tillbaka på mittfältet) är centrallinjen urstark hela vägen. Om sedan de nya brassarna lever upp till de intentioner de visat under sina sporadiska inhopp kan Sällskapet explodera med en derbyseger i ryggen. Att Blåvitt kan göra det vet alla som såg dem spela ut Real Malmö.

Det är alltså två mittenlag med torrt krut i som springer ut inför 40 000 och några till i kväll. Så knô daj in.

Det är inte omöjligt att något exploderar.

Simon Bank