Lugn, Malmö - det här var bara en nyttig erfarenhet

FOTBOLL

TRELLEBORG

Efter knappt en kvart bytte MFF spelsystem.

Ett bra betyg åt Trelleborg.

Och en nyttig erfarenhet för Malmö.

Jag tror att väldigt många MFF-fans tjurar över 1-1 mot Trelleborg och ett himmelsblått spel fjärran från uppvisningarna mot Örebro och Elfsborg. Men det finns ingen anledning att säcka ihop för oavgjort på Vångvallen.

Jag har skrivit det förr och står för det fortfarande - Trelleborg är ett mycket bättre lag än de flesta trott. Men att det blev poäng den här gången berodde mycket på lysande målvaktsspel av Fredrik Persson.

Han är given, Torbjörn

Till U21-EM i Tyskland måste "Fritz" vara gjuten. Hittills har han varit klart bättre än de två givna målvakterna John Alvbåge och Johan Wiland och Torbjörn Nilsson ska ha med sig tre målvakter.

Trelleborg och målvakter är ett spännande kapitel. TFF-fostrade Andreas Isakssons insats mot Landskrona i söndags växer ju mer jag tänker på räddningarna han gjorde.

I skuggan av Persson väntar näste supertalang: Richard Richardsson. Ett namn att lägga på minnet så du slipper att bli förvånad i framtiden.

Trelleborgs poäng jämnade ut en del för pressade Djurgården som också "bara" fick en poäng på Vångavallen. Malmö klarade inte att skapa ett fempoängsförsprång som hade satt tidig press på en av de åtminstone i förhandsspekulationerna klaraste guldkonkurrenterna.

Just nu famlar både Djurgården och Malmö efter ett stabilt spel. Djurgården var väldigt bra i derbyt mot AIK, men med tanke på AIK:s prestationer var det kanske inte värt så mycket som man tyckte då.

MFF krossade såväl ett håglöst Örebro som försvarssvaga Elfsborg med 5-1. Oavgjort mot Hammarby och 1-0-seger mot ett för dagen egentligen bättre Göteborg.

Tre segrar och en oavgjord var ändå inte tillräckligt för att storfavoriten skulle våga tro på sitt nya spel mot en bottentippad nykomling.

Ovana roller

Efter Trelleborgs vackra ledningsmål föll tilltron helt och Prahl valde att gå tillbaka till ett säkerhetstänkande och 4-4-2 som inte automatiskt var så säkert eftersom spelare hamnade i ovana placeringar. Daniel Majstorovic, som varit den som kanske mått bäst av 3-5-2, blev plötsligt högerback vilket inte är hans spel.

Ett lag med så bra spelare som Malmö har ska givetvis kunna spela vilken typ av fotboll som helst. För Tom Prahl handlar det om att få ut maximal kapacitet och det kan han nog bara få genom att skifta spelsystem på känsla mellan och under matcher.

På torsdag mot AIK blir det säkert 4-4-2 eftersom Jon Inge Höiland är avstängd efter att helt riktigt blivit utvisad för den reflexhands som gav en andra varning.

Malmös femmannamittfält bygger på Joseph Elanga och Höilands kantspel. I går syntes också tydligt hur mycket Tobias Grahns bollhållande och passningsspel betyder för offensiven.

Ändå skapade Malmö tillräckligt med chanser för att det borde ha blivit en klar seger.

Men ju längre matchen led ju tydligare syntes hur lite samspelet mellan Igor Sypniewski och Niklas Skoog fungerar.

Ni klarar er, Trelleborg

Trelleborg har nu plockat poäng av lag som även de själva räknar med att ha framför sig när tabellen är slutsummerad. Ren bonus för en nykomling.

Jag tror inte att Trelleborg åker ur allsvenskan. Försvaret är mycket starkt. Justice Christopher visade både styrka och att han har känsliga fötter. Och Kristian Haynes prestation mot MFF antydde åtminstone lite grand om hur bra han kan bli redan i år.

Stefan Alfelt