Fossilerna festfixare

IFK:s gamla hjältar: Vi är stabila och rutinerade

FOTBOLL

De yngre lagkamraterna kallar dem fossiler.

IFK Göteborgs veteranmittfält körde över Örgryte.

– Så länge man håller spelar åldern ingen roll, säger Göteborgsderbyts bäste spelare, Håkan Mild, 32.

Foto: ANDERS DEROS
SEGA GUBBAR Nicklas Alexandersson, 32, avgjorde matchen till Göteborgs fördel med sitt 2–0-mål. 1–0 gjordes av en annan seg gammal go gubbe – Håkan Mild.

Kvartetten Alexandersson, Erlingmark, Mild och Sandklef visade klassen redan mot Malmö FF, men kammade noll både i poäng- och målväg.

I går låg de fyra bakom tre poäng mot Örgryte och båda målen.

Huvudrollerna hade Niclas Alexandersson och Håkan Mild som båda var inblandade i IFK Göteborgs mål.

Vågar vara mer offensiv

Blåvitts ledningsmål kom i 13:e minuten. Tomas Rosenkvist sköt en frispark som via en Öisförsvarare nådde ut till Niclas Alexandersson.

Hans inspel via Edwin Phiri nådde fram till Mild.

– Målet kom ju i och för sig vid en fast situation. Men med Erlingmark bakom mig så vågar jag ta en lite högre position på planen, säger han.

87 sekunder senare kom 2–0. Mild hittade Hjalmar Jonsson ute på vänsterkanten. Islänningens inlägg nådde fram till Niclas Alexandersson som drog till på volley.

”Ville bara pressa ner skottet”

Bollen studsade hårt i marken och gick in en hög båge över Dick Last.

– Jag såg direkt att inlägget skulle gå över alla. Jag hade gott om tid att sikta och det enda jag ville var att pressa ner skottet, ler Niclas Alexandersson.

Örgrytes reducering till 1–2, strax före pausvilan, genom nye brassen och Afonsokopian Ailton satte lite nerv på matchen.

Men i det stora hela var det IFK Göteborg som hade kontrollen.

Mest tack vare att Alexandersson, Erlingmark, Mild och Sandklef totalt spelade bort sina mittfältskollegor hos Örgryte.

– Hela vårt lag är bra, säger Håkan Mild. Vi är stabila, jobbar på och klappar sällan igenom. Vi har inte Europas snabbaste mittfält, men vi är rutinerade och ganska smarta spelare.

En kategori toppar redan IFK – deras mittfält är allsvenskans äldsta.

– Så länge man håller på planen spelar det ingen roll om man är 42 eller eller 25 år. Nu för tiden är det andra förutsättningar som gäller för hur länge man kan orka spela, säger Håkan Mild. Kolla Erlingmark, han är nog lagets mest vältränade.

Lyfter laget

IFK Göteborgs meriterade spelare kan vara på väg att lyfta laget mot en för fansen efterlängtad guldstrid i allsvenskan.

– Det känns som vi har en stabil grund, ett starkt försvarsspel, att stå på. Det är enklare att bli kreativ utifrån det, säger Mild.

Och som Niclas Alexandersson, planens näst bäste spelare, konstaterar om sin egen allsvenska säsong:

– Jag trodde att det skulle ta hela våren fram till EM-uppehållet att komma in i det allsvenska spelet igen. Men i de två senaste matcherna har det känts riktigt bra, säger Alexandersson och tillägger:

– Men det finns ännu mer att ge.

Michael Wagner