I vinnarskallen

Patrik Andersson om Malmö: Uppslutningen här är fantastisk

1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON
MED GREPP OM FÖRSVARET Patrik Andersson (t h) har spelat toppfotboll i tre av Europas största ligor. Han om någon kan avgöra hur allsvenskan står sig internationellt. Här stoppar han Igor Sypniewski under gårdagens träning på Malmö stadion.
FOTBOLL

MALMÖ

Resan har gått från Bjärred, via Malmö, till Blackburn, Mönchengladbach, München, Barcelona och tillbaka till Malmö.

Patrik Andersson har spelat toppfotboll i tre av världens största fotbollsligor - Premier League, Bundesliga och La Liga.

Sportbladet tog inför kvällens match mot AIK ett snack med honom om skillnaderna mellan allsvenskan och Europas stjärnspäckade storfotboll.

Vad är svensk fotbolls styrka?

- I Sverige är man väldigt bra på att främja laget. Man är bra skolad och lägger väldigt stor vikt vid systemet.

Var det inte så i England också?

- Jo, det var det ju. Vi blev ju väldigt influerade av engelsk fotboll med de framgångsrika engelska tränare som vi hade här. Först Bob Houghton och sen Roy Hodgson.

Vad är speciellt för tysk fotboll?

- Framförallt förr handlade det mycket om kraft och bollflyttande. Mycket individuellt också eftersom man spelar med libero och mandecker. Det blir många matcher i matchen. Under 90-talet fick man in många brassar som bröt mönstret mot den tyska maskinfotbollen och gjorde det till en attraktiv liga.

Spanien?

- Individuellt väldigt duktiga spelare. Hög nivå på alla. Gör alla moment mycket mycket snabbare.

Vad är de stora skillnaderna på allsvenskan nu och när du lämnade Sverige?

- Den stora skillnaden är det som händer i klubbarna. Hur man jobbar som förening. Omsättningen har ökat. Alla arrangemang runtomkring. På träningarna jobbar man på samma sätt idag som vi gjorde när jag lämnade. Samma syn. Laget är nummer ett. Man jobbar med system och positioner.

Riktigt den synen har kanske inte du längre?

- Laget är fortfarande nummer ett. Egot får aldrig vara större än laget. Men med många importer är det viktigt att veta att vi är olika.

MFF tar tillvara individen

MFF i dag är väl ett typexempel på hur det handlar om att ta tillvara varje individs skicklighet?

- I och med att man har valt inriktningen att satsa på de här spelarna gäller det att förstå att vi är olika och tackla det lite annorlunda.

Vilken speciell egenskap skulle du vilja plocka från Bundesliga?

- Att man aldrig ger upp förrän det gått 90 minuter. Vinnarmentaliteten.

England?

- Organisationen.

Spanien?

- Tekniken.

Är vi så långt efter när det gäller tekniken? Jag tycker att det finns väldigt många tekniska spelare i Sverige nuförtiden.

- Teknik är inte bara att du ska "slå" en gubbe. Teknik är hur du förbereder att ta emot ett pass. Hur du tar emot passet för att kunna spela vidare. Spela på ett tillslag. Kunna slå ett pass så att bollen kommer två-tre meter framför medspelaren så han kan ta fart och inte behöver vänta. Allt med bollbehandling är teknik för mig.

Du spelar annorlunda nu jämfört med när du var i allsvenskan förra gången. Ofta korta pass, även i sidled i försvaret. Alltid med ett tillslag. Vilket ställer krav på dina medspelare.

- Jag vill ogärna ge bort bollen. Jag slår inte bollar på chans. Det ska finnas en tanke bakom. Helt klart betyder det att jag sätter en väldig tilltro till mina medspelare. Men den pressen sätter vi på varandra.

Publikintresset? När du lämnade Malmö var det inte som nu.

- Då var det hockeyn som var nummer ett. Jag är inte förvånad över utvecklingen. Det startade med EM 92 och fortsatte med VM 94. Sen har det exploderat i allsvenskan, i varje fall här i Malmö. Fantastiskt att se hur många som sluter upp kring MFF. Från knattar till äldre. Vi är på mångas läppar och det är väldigt kul.

EM-truppen offentliggörs under torsdagen, någon som ringt?

- Va? Nej, det är ingen som har mina nummer. Det ska bli roligt att följa Olof (Mellberg) som har tagit fantastiska steg. Förhoppningsvis kan han ta ett nytt avstamp från Aston Villa till ett riktigt bra lag.

Inget EM-sug alls?

- Tycker jag inte. Jag har varit borta från det så länge. Nu lägger jag all kraft på familj och klubb, säger Patrik Andersson.

Han har spelat fotboll sedan 1979

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM