Prahl känner pressen

”Det här med Real Malmö underlättar definitivt inte”.

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Tom Prahl tjaffsar med domare Leif Sundell.
FOTBOLL

MALMÖ

Kraven är skyhöga på Malmö FF.

Och efter oavgjort mot Trelleborg i måndags och mot AIK i går börjar fansen vädra sitt missnöje.

De reservationslösa hyllningarna är över.

I går rullade buropen över Malmö stadion.

- Kravbilden är stor och jag tror definitivt inte det här med Real Malmö underlättar saken. När det tar emot då börjar spelarna fundera, säger tränaren Tom Prahl.

MALMÖ. MFF bjöd på en spelmässig katastrof och buades ut av sin stora engagerade publik.

Är det kris? Är Afonso en 13-miljonersflopp? Pallade di blåes stjärnor inte Real Malmö? Måste Prahl gå? Är allt skit bara för 0-0 mot ett rätt mediokert AIK?

I går visade Malmö FF inget som berättigar till en jämförelse med de spanska mångmiljonärerna.

Det var oerhört torftigt - rena barkbrödsfotbollen.

- I dag spelade vi som ett division 2-lag, erkänner Prahl.

Han vill på inget sätt skylla ifrån sig.

- Det finns ingen ursäkt för vårt agerande. Det var en kollektiv dålig insats. Det gäller både spelare och ledare, säger han.

Prahl kom sent till presskonferensen och även om han hade haft tid att fundera över den bedrövliga insatsen hittade han inget patentsvar.

- Jag vet inte vad jag ska säga. Det är bättre att ni frågar. Jag ska kanske ta det positiva först: Mattias Aspers storspel och en backlinje som håller stånd, säger Prahl.

I måndags mot Trelleborg ändrade Prahl ganska omgående 3-5-2 till 4-4-2.

Mot AIK startade han med en 4-4-2-uppställning.

Mot Trelleborg skapade Malmö i alla fall chanser - i går var det oerhört tunnsått.

- Jag har varit med om att ha lag som hamnat i svackor. Frågan är om jag varit med om något som är så svåranalyserat som detta, säger Prahl.

Logisk taktik

Att det blev 4-4-2 i går var dock logiskt.

- Vi har inte skapat mycket i spelet i de tre senaste matcherna. Dessutom hade vi ingen naturlig ersättare på vingbackplatsen när Jon Inge Höiland var avstängd, säger Prahl.

Prahl var nöjd med backlinjen - men sedan tog det stopp.

- Allt som är ovanför mittlinjen är inte bra, säger Prahl.

Det säger det mesta om Malmös mittfältsspel att två AIK-are (Krister Nordin och Martin Åslund) enkelt utmanövrerade fyra MFF-mittfältare.

- AIK är inget bra lag men vi hade inget spel framåt. Det är många spelare som inte gör en acceptabel arbetsinsats kampmässigt, säger Prahl.

Han vill inte nämna någon men alla som såg matchen måste ifrågasätta Afonsos insats.

Varken som anfallare eller yttermittfältare var han i närheten av att vara godkänd.

Tobias Grahn gjorde en bra första halvlek för att försvinna i andra.

- Tobbe började bra. Han påminner lite om Fredrik Ljungberg. Han är duktig på att utmana men man måste skilja på effektiv fotboll och grannlåt, säger Prahl.

Vilsen anfallare

Och då kommer man automatiskt in Igor Sypniewski.

Sypniewski var lysande förra våren i Halmstad då han gjorde merparten av sina tio mål.

I Malmö är han reducerad till en vilsen offsidespringande, väldigt ordinär spelare.

- Ska man utnyttja Igors kvaliteter måste man spela honom tidigt i djupled. Men just nu har Igor dålig timing i nio av tio fall, säger Prahl.

Mycket krissnack.

Men Malmö ligger tvåa i allsvenskan, är obesegrat och har gjort flest mål.

- Ni pratar resultat. Jag pratar prestation. Vår prestation måste bli bättre, säger Prahl.

Vad ska du göra för att Malmö ska prestera bättre?

- Vi får sova på det. Det ska vara roligt att spela fotboll. Vi måste hitta tillbaka till glädjen, säger Prahl.

Jag ställer frågorna som fansen diskuterar i dag men jag har inget bättre svar än vänta och se.

MFF är ett kärnkraftverk som kan vara snuddande nära en härdsmälta lika väl som laget kan pumpa fram vinnande energi säsongen ut. Att spela dåligt och ändå ta poäng är en styrka som kan leda långt. Förutsatt att man varvar med bra spel som ger förtjänta poäng i de flesta matcher man spelar.

Malmö är obesegrat än så länge i årets allsvenska men har varken hittat formen för hur man ska spela eller hur vissa spelare ska spela.

Tom Prahl hade inför AIK-matchen klippt ihop en instruktionsvideo för Afonso så att brassen skulle lära sig hur han ska röra sig på planen.

Kan inte låta bli att tänka på Monty Pythonsketchen där ett äldre par ringer efter Confuse-a-cat Limited för att ruska om deras på gränsen till apati förslöade katt.

Kattförvirrarna lyckas efter en del bisarra uppträdanden att få fart på kelgrisen men Prahls video förvirrade möjligtvis Afonso mer än den gjorde nytta.

Afonso har aldrig varit sämre

För sämre än så här har jag aldrig sett den gudabenådat tekniske brassen och jag har sett honom i ganska många matcher när han spelade i Örgryte. I Öis fick Afonso spela som han ville. Alla andra fick agera vattenbärare och när liret inte stämde tilläts han att ha en mellandag. För att inte säga en ren bottendag, vilket hände ganska regelbundet.

Malmö har rätt att ha andra krav och framförallt har man fler alternativ på bänken. Det svåra blir att utnyttja Afonsos match-vinnarkapacitet om han inte tillåts att vara sig själv. Han såg inte ut att tycka det var roligt att spela fotboll på Malmö stadion i går och utan glädje lyckas man aldrig som fotbollsspelare.

- Det här är ingen jävla cirkus, sa mittbacken Olof Persson och totalsågade sen sitt lags insats:

- Vi har inget spel. Ingen vill ha bollen. Vi har alla förutsättningar men vi levererar inte. När det kommer så mycket folk och stöttar oss måste vi ge tillbaka.

Klockren analys.

Det finns så mycket fotbollskunnande i MFF. Men så länge som man inte skapar ytor för varandra med uppoffrande arbete spelar det ingen roll vad man kan göra en och en med bollen. Och då kvittar det vilken sifferkombination man sätter på spelsystemet.

MFF har ett starkt försvar oavsett om man är tre eller fyra i backlinjen.

Mittfältet är otroligt ojämnt. Lysande i stunder då Tobias Grahn styr uppspelen, Afonso är på humör och Lolo Chanko rensar upp bakom. Bedrövligt när förlorade bollar inte jagas och rörelsen är nära nollpunkten. Anfallet existerar knappt. Niklas Skoog är såklart lika bollsäker i år som i fjol men kommer inte loss.

Ingen för Skoog att spela med

Han finns inte i avslutningslägena och han har ingen att spela tillsammans med. Igor Sypniewskis löpningar är omöjliga att läsa för en medspelare och Afonso är helt enkelt ingen anfallare.

Trots allt gnäll är MFF obesegrat och har efter sex omgångar tolv poäng. Dubbelt så många som efter lika många spelade matcher i fjol då man gav Djurgården ett till slut ointagbart försprång.

Förresten, ett svar på mina frågor ovan kan jag ge.

Poängskörden måste bli i stort sett obefintlig de kommande tio omgångarna för att Tom Prahl ska få kicken. Han har inget lätt jobb, med krav på både underhållning och poäng.

För AIK var 0-0 ett nytt litet steg på vägen ur mörkret. Kämpainsatsen var bra. Mittfältet fick man lite till skänks men också tack vare Martin Åslunds och Krister Nordins stora arbetsinsats. Hade Pa-Modou Kah gjort vad han faktiskt borde hade AIK vunnit.

Att bränna ett jätteläge kan bara accepteras om man utnyttjar sitt nästa men Kah var för oprecis båda gångerna.

Patrick Englund har mycket kvar att jobba med men bottenstrid ska det inte behöva bli. Andreas Eriksson visade fina kvaliteter även som anfallare i mitten. Han brände visserligen matchens tredje stora målchans men i den situationen tycker jag att MFF:s målvakt Mattias Asper ska ha beröm för sin utrusning.

MFF jämfört med sig självt

Lasse Wahlund