”Ett bevis på att vi är på rätt väg”

HBK-tränaren prisad efter fantastisk allsvensk inledning

FOTBOLL

Fyra vinster och en oavgjord.

Halmstad BK har inlett allsvenskan fantastiskt.

Så fantastiskt att Sportbladet utsett Janne Andersson till månadens tränare.

– Vad kul! Det känns verkligen som ett bevis på att vi är på rätt väg, säger Andersson.

Foto: Bildbyrån
Sveriges bästa tränare. Janne Andersson har av Sportbladet, Svenska Spel och Svenska Fotbolltränarföreningen utsetts till Månadens Tränare april 2004 efter att som ny tränare direkt ha fört Halmstads BK till toppen av allsvenskan. Via ett aggressivt försvarsspel och med bredd och djup i anfallsspelet har Janne Anderssons HBK varit den första allsvenska månadens sensations-lag. Jurymedlemmar: Ove Kindvall, Svenska Spel Lasse Sandlin, Sportbladet Tommy Svensson, Svenska Fotbolltränarföreningen

I skuggan av Mats Jingblad, Tom Prahl och Jonas Thern har fröet till en elit-tränare fått gro i lugn och ro.

Efter fyra år som assisterande tränare är det nu Janne Andersson som styr hemmaspelet på Örjans Vall.

Men hur mycket har Andersson egentligen lärt sig av att vara assistent till tre av Sveriges mest respekterade fotbollstränare?

– Inte ett skit brukar jag säga. Däremot har jag tagit massor av intryck som jag anpassat till mig och min ledarstil.

Janne Andersson skrattar när han säger det och konstaterar snabbt att de senaste fyra åren varit nyttiga för honom som tränare.

En ärlig människa

Hur vill du själv beskriva din tränarfilosofi?

– Jag hoppas och tror att folk uppfattar mig som en ärlig människa. Jag är välorganiserad både på och utanför plan och förväntar mig det samma från mina spelare.

Spelmässigt då?

– Det kan man ju diskutera i evighet. I Halmstad spelar vi 4–4–2 men för min del är det mer intressant att prata om vilken människosyn man har. Att jag som tränare vågar anpassa mig efter hur individerna jag jobbar med fungerar.

Vem av de tränare du arbetat med tidigare är du mest lik i din yrkesroll?

– Jag vill inte jämföra mig på med dem på det viset. Jag är jag och har mitt sätt att se på fotbollen. Om jag sedan är mer lik Tom Prahl än Jonas Thern så var jag det redan innan jag började jobba med dem.

Inför säsongen tippades Halmstad Bollklubb som ett mittlag. Möjligtvis ett mittlag precis på den övre halvan, men inte mycket mer. Nu – fem omgångar in i allsvenskan – går snacket om HBK som en guldkandidat.

– Jag har hela tiden trott på laget och det vi gör. Men det är alldeles för tidigt att börja prata om några slutplaceringar redan nu, säger Janne Andersson som faktiskt fortfarande är assisterande tränare.

– Ja, jag hjälper till och tränar Astrios flickor 12 år. Min dotter Louise spelar där och jag kan ju rollen som andretränare ganska bra vid det här laget.

Hur länge tänker du fortsätta med det?

– Så länge de vill ha mig där. Tids nog så kastar väl dottern ut mig, avslutar Janne Andersson.

Anderssons facit i april:

Mattias Larsson