Inte visste jag att Mellerud tillhör Gnällbältet, Andreas?

En mästerlig förnedring...

FOTBOLL

Nanne Bergstrand, Kalmars tränare, hade lärt sin läxa grundligt:

- Det viktigaste mot Djurgården är att ta bort Andreas Johansson ur spelet. Ingen spelare i allsvenskan är viktigare för sitt lag än Andreas.

En taktik som lyckades perfekt i 78 minuter.

Sen plockade Andreas bort sig själv - inte bara från resten av matchen utan också från mötet med Elfsborg på onsdag.

Men inte visste jag att Mellerud tillhör Gnällbältet...

Det gör nu inte heller Adde Johanssons dalsländska Mellerud, utan Gnällbältet är ju folkhumorns benämning på de trakter runt västra Mälaren och delar av Närke, där en speciell gnällig och jämrande dialekt kan höras.

Från Västerås i öst till Örebro i väst, bältets högborg.

"Längre österut avtar den rena gnällklangen, och dialekten kan mer liknas vid någon som är hård i magen och sitter på toaletten...". Jag läser citatet på "susning.nu".

En tämligen exakt geografisk beskrivning med andra ord.

Allsvenskans gnällbälte växlar från säsong till säsong beroende på spelartillgång och ansvariga ledares påverkan, men sen några år tillbaka är det Djurgårdens IF som är högborgen för detta gnällbälte.

Gnäll, gnäll, gnäll - och tränaren Zoran Lukic tog själv upp det efter 0-3 mot Kalmar:

"Negativt kroppsspråk"

- Vi har alldeles för många spelare på plan med negativt kroppsspråk. De är gnälliga och gör inte det arbete som krävs.

Gnälligt var ordet för dagen, och ska man vara riktigt ärlig så passade även mästartränaren själv bra in under vinjetten.

Men det var Andreas Johansson, EM-petad så sent som i torsdags, som kom att personfiera både gnället och den frustration som präglar Djurgården, som nu inte bara tappat all mästarglans från de två senaste åren utan - och det är allvarligare - också förlorat det snabba attackspel som i början på 2000-talet gjorde laget till en förebild för andra svenska lag.

Utvisad blir ex-landslagsmannen efter två gula kort, och det är alls ingen tillfällighet, även om Adde kallar det ena hjärnsläpp.

Kort 1, 58:e min: Hjärnsläppet när han med handen slår bollen ur målvaktens händer.

Kort 2, 78:e min: När han alltför högljutt och alltför länge gnäller på att han inte fått en hörna som han i och för sig rätteligen skulle haft.

Men då hade Andreas två gånger i första halvlek förföljt, sprungit efter domaren Miro Ukalovic och gnällt på detaljer han var missnöjd med.

Domarn svalde och teg, men när Kalmars Svante Samuelsson under en betydligt kortare sekvens öppnade käften, så blev det gult kort direkt.

Tre avslut...

Kalmar vinner med 3-0 efter totalt tre avslut på mål: 0-1 av en ex-bajare, 0-2 av en ex-gnagare, 0-3 genom en soloprestation av Daniel Mobaeck, kommen från Kalmar AIK.

Trots så få skott kändes ändå vinsten rättvis, KFF:s tredje raka borta efter tidigare 2-1 mot både Helsingborg och Örebro.

Djurgården skapade egentligen bara farligheter de första tolv minuterna. Sen tog Dedé, Patrik Rosengren, Tobias Carlsson och de andra röda över.

Speciellt roligt måste det vara för Svante Samuelsson att få göra succé på sin gamla hemmaarena, där han mot slutet ständigt var en hackkyckling.

Nu ett elegant pass till första målet och en rungande språngnick till 2-0, då Fredrik Stenman missade markeringen men hur Abgar Barsom som stolpvakt kan släppa in bollen mellan sig och stolpen är en gåta.

Barsom, som ändå gör sin bästa match i år, är bara en skugga av Barsom från forna dar.

Risken är nu att den från nyåret kontraktslöse Babis Stefanidis hamnar i samma rävsax, även om Djurgårdens märkliga kontraktsregler knappast lär hinna förstöra formen, innan U21-EM börjar i Mannheim 28 maj.

Lasse Sandlin