IFK vann på ett hyggligt dagsverke

Stefan Alfelt: Grovarbetet vann stort över finliret

FOTBOLL

HELSINGBORG

Bob Houghton ställde frågan på sin spets.

Vad är rolig fotboll?

Dribblingar, klacksparkar, läckra passningar - eller ett vinnande lag?

Det ena behöver inte utesluta det andra men på Olympia vann grovarbetet stort över finliret.

Man kan uttrycka det på ett annat vis: Håkan Mild regerar i allsvenskan.

När Helsingborgs Thando Mngomeni briljerar med vackra men meningslösa klackar (frånsett en som var att nära bli en målgivande passning) och spektakulära tvåfotsdribblingar går Mild in för att vinna matchen.

Enkelt spel utan skönt lir men med tuffa tag kan bli framgångsmodellen i allsvenskan 2004. Helsingborgs 15 förlorade poäng på sex omgångar ser åtminstone ut att bli en dödsförklaring av föreningens egna stadgar som säger att Hif ska spela underhållande fotboll. Just nu är det som om varje spelare måste ha Lena Ph:s eviga upprepande om att det gör ont ringandes i öronen för att bli vinnare.

IFK:s spel föll ihop

Helsingborg har ett finsnickrande mittfält. Sånt biter inte på Mild.

Så länge Mild var frisk i bägge sina ben dominerade han på Olympia med enorm rörelse och effektivt öppnande djupledslöpande.

När han gick ut föll Göteborgs spel så mycket att tränaren Bosse Johansson fick anledning att känna oro över hur mycket den kultförklarade veteranen fortfarande betyder.

Bosse Johansson bygger sitt IFK Göteborg på stabilitet. När Mild gick av planen flyttades Magnus Ölme Johansson upp som central mittfältare. Inget schackdrag för att främja kreativiteten precis.

Ijeh saknar Skoog

Göteborg vann på ett hyggligt dagsverke. Peter Ijeh satte en straff och hade några rykande långskott men än är han inte i närheten av effektiviteten han visade i Malmö FF. Beroende på att han inte hamnar i samma positioner som när framförallt Niklas Skoog bäddade för lägen inne i straffområdet.

Ijeh i Blåvitt får göra mycket mer på egen hand långt ute på planen än han behövde under sina två sista så framgångsrika säsonger i MFF.

Övergången från specialist i de omedelbara regionerna framför mål till grovarbetande allroundspelare har fått en för målskyttet hämmande effekt.

Helsingborg saknar en ledare i sitt mittfält. En Håkan Mildtyp som bestämmer fart och positionering i såväl uppbyggnadsspel som det destruktiva arbetet.

Sen Claudinei Resende la telefonluren efter att ha ringt hem för 50 000 och i stället åkte tillbaka till Brasilien har Hif ingen defensivt stark mittfältare längre.

I går hade man ingen spelmotor heller.

Eldin Karisik stod still och säkerhetsspelade med korta passningar i sidled eller bakåt.

I stället för att våga utnyttja sin briljanta teknik och sina snabba fötter för att skapa ett vinnande spel framåt.

Man får hoppas att insatsen präglades av de skadeproblem Karisik slitit länge med och att det därmed var en tillfällig mellandag.

Helsingborg behöver mer än någonsin spelare med självförtroende för att rädda sig från en förlamande bottenstrid.

Stefan Alfelt