Favoriternas chockvecka...

Lasse Sandlin: Hammarby gjorde sin bästa halvlek i år – utan att vinna

FOTBOLL

Malmö–AIK 0–0, Djurgården–Kalmar 0–3 och Hammarby–Trelleborg 0–1...

Inte var det väl så här vi hade tänkt oss, att det skulle gå i årets allsvenska.

Jag minns, hur tipsen gick den 23 mars på den allsvenska upptaktsträffen i Tylösand utanför Halmstad med det skummande Kattegatt utanför fönstren.

60 representanter för de 14 allsvenska klubbarna – tränare, sportchefer och styrelsemedlemmar – fanns på plats och fick med mentometerknappar tippa årets vinnarlag.

Malmö FF fick 41 procent av rösterna, Djurgårdens IF 21 procent, Hammarby IF 10 och på fjärde plats med 9 procent kom IFK Göteborg; det enda lag i den här kvartetten som mäktade med att vinna i den nyss avslutade sjätte omgången.

Istället toppar nu Halmstad BK tabellen före Kalmar FF, den ena nykomlingen, samtidigt som den andra nykomlingen Trelleborgs FF ligger sexa, steget före de regerande mästarna från Djurgården.

Inte alla som uppskattar sån turbulens och nyordning, men jag försäkrar: jag gör det!

Lyckas aldrig

Det bör kanske påpekas, att de här allsvenska opinionsundersökningarna ALDRIG lyckats hitta rätt vinnare, så långt tillbaka som jag kan minnas.

? Ifjol fick MFF överlägset flest röster – Djurgården vann.

? 2002 höll de flesta på Helsingborg – Djurgården vann.

? 2001 gick tipsen i AIK:s favör – Hammarby vann.

? 2000 var fortfarande IFK Göteborg ett lag de flesta trodde på – Halmstad vann.

Människan spår, men Gud rår – som det heter.

Själv såg jag nyss ett av de favorittippade lagen göra sin bästa halvlek för året – utan att vinna. Hammarby alltså, ett lag som hela våren men speciellt märkbart nu skrikit efter en avslutare.

Mot Trelleborg hade Hammarby ett stort bollövertag (57–43), man hade fler skott på mål (9–5) och fler hörnor (12–5), och Sportbladets officiella målchansstatistik vann man med 7–4.

Själv hade jag, generös som jag är, 11–6 i grenen målchanser.

– Vi får leta med ljus och lykta efter en forward som kan dunka in bollarna, sa en förtvivlad Anders Linderoth efteråt.

Ändå spelade Hammarby i första halvlek sin bästa fotboll hittills i vår. Hade 11–4 i avslut, 7–3 i skott på mål.

Blixtrande snabba attacker med direktpass utmed gräset. En briljant spelfördelare i Karl Oskar Fjörtoft som gjorde sina överstegsfinter, innan han petade in bollen i luckorna, och som jobbade kopiöst.

I början tog också breddspelarna Petter Andersson och Haris Laitinen för sig ordentligt, och Trelleborg hade egentligen bara fem minuter i samband med målet då man oroade hemmalaget.

Å andra sidan hade det lätt kunnat stå 0–3 efter dessa fem minuter.

I andra halvlek var Hammarby inte lika bra. Plötsligt försvann markspelet på planens sista tredjedel. Istället kom inlägg på inlägg mot de stora och ståtliga pelarna i TFF:s mittförsvar, Peter Abelsson och Thomas Magnusson.

Behöver inte be om ursäkt

Bara att tacka och ta emot och Trelleborg behöver inte be om ursäkt för den här vinsten.

Ett Trelleborg som nu alltså mött de tre tippade topplagen Djurgården, Malmö och Hammarby utan att förlora.

Det var skåningarnas defensiv som vann matchen. Den kompletta fyrbackslinjen, de defensivt starka mittfältarna Jens Sloth, Eric Fischbein och Kristian Haynes plus den storspelande målvakten Fredrik Persson.

Fredrik var nu tillbaka på den arena, där han 18 år gammal gjorde allsvensk debut i juli 2001 och redan efter två minuter fick släppa in det mål som tv-tittarna så småningom röstade fram som Årets Mål: Johan Anderssons mäktiga frispark från 35 meter.

Det lönar sig

Den gången blev det 4–1 till Hammarby, året innan slutade detta möte 1–1 och dessförinnan vann Bajen också: 4–0 (1999), 1–0 (1998) och 2–1 (1996).

Att detta skulle vara trelleborgarnas första seger på Söderstadion, som man lät påskina i TV3:s ”Avspark”, stämmer däremot inte.

Jag minns åtminstone två tillfällen i mitten av 90-talet, då TFF båda gångerna vann med 3–1, och då Joachim Karlsson båda gångerna fanns bland målskyttarna.

Det roligaste med Trelleborgs seger: att tränaren Ulf Larsson fick ett kvitto på att det lönar sig att hålla sig till sin egen spelidé.

Lasse Sandlin