...men bara en av dom saknas

FOTBOLL

MALMÖ

Det var två skador som på förhand befarades kunna hota MFF:s marsch mot guldet.

Patrik Andersson och Afonso.

Nu är bägge borta - och MFF saknar förstås Patrik.

Afonso, däremot, hade nog inte spelat i kväll mot Landskrona ens om han varit frisk.

Krispratet runt Malmö är löjligt om man tittar till tabellplacering och resultat.

Ser man till prestation och plattformen som skapats för att ta avstamp mot det hägrande guldet finns däremot all anledning att känna oro.

Varje gång en seriefavorit som MFF spelar oavgjort förlorar man två poäng på vägen mot sitt slutmål. Obesegrade MFF har därför i praktiken redan varit en förlorare i hälften av sina matcher.

Med Patrik Andersson på skadelistan försvinner själva fundamentet för 3-5-2-spelet. Utan Bjärreds erfarenhet och skicklighet i det fortfarande ovana försvarssystemet blir återgången till 4-4-2 naturlig.

Utan Afonso försvinner själva anledningen till 3-5-2.

En guldklimp utan glans

Det var Afonso som skulle ges en omgivning stark nog för att hans offensivt obestridliga kvaliteter skulle överglänsa hans ojämnhet och bristande försvarsvilja. Så har det inte blivit. Afonsos senaste matcher har varit så svaga att tränaren Tom Prahl varit tvungen att tänka i banorna att en petning kanske vore det bästa för laget.

Afonso är en guldklimp som kan avgöra matcher på egen hand utan att ens vara delaktig i spelet i övrigt. Men just nu handlar det för MFF mycket mer om att få till ett fungerande anfallsspel.

De två senaste säsongerna har MFF kunnat förlita sig till Niklas Skoog och Peter Ijeh. Utan Ijeh har Skoog hamnat i ett vakuum där han inte har någon att spela tillsammans med. Igor Sypniewski springer inte som man förväntar sig och är dessutom väldigt långt ifrån förra vårens effektiva storform.

0-0-floppen mot AIK var tung, men på något sätt verkade Tom Prahl snarast upprymd efteråt. Självklart missnöjd med poängförlusten, men det är ju när problemen hopar sig som han ges anledning att visa sin yrkesskicklighet. Prahl kan med de senaste skitmatcherna som bakgrund ge sig in och styra över till det löp- och kämpastarka fotbollshantverk han anser vara njutbart att se.

Ett derby som kan avgöra allt

Landskrona ryckte visserligen upp sig en aning efter första halvleks katastrof mot Halmstad, men Jan Jönssons lag har startat allsvenskan för dåligt sett till vilka spelartyper man har i sin trupp.

Jörgen Pettersson har varit bra när han sluppit att agera spjutspets. Tillbakadragen mellan anfall och mittfält har han varit lysande och just där kan han skapa rejäla hot mot MFF:s backlinje i kväll i ett Skånederby som kan bestämma mycket för framtiden.

Vinner MFF bevisar man att truppens kvalitet är betydligt större än den ganska ringa kvantitet som Prahl har att laborera med.

Vinner Landskrona bör man ha skapat ett självförtroende som räcker för att ta fram de kvaliteter som inte visats tillräckligt ofta i år.

Stefan Alfelt