Fansens protest: tomma läktare

Black Army: Vi måste markera

1 av 2
FOTBOLL

Stockholmsderbyt i kväll sparkas av inför tomma läktare på den södra och den norra sidan.

- Vi måste markera, säger Black Armys ordförande Sebastian Gunnarsson.

För en knapp månad sedan avslöjade Sportbladet att Stockholms brandförsvar minskar publikkapaciteten på Råsundas norra och södra ståplats med totalt 4 000 platser, 2 000 på respektive läktarsektion.

- Ett hårt slag ekonomiskt för oss. Vi tappar en miljon kronor på minskade publikintäkter, sa Henrik Appelqvist, vd i Hammarby Fotboll AB till Sportbladet då.

Går ned före avspark

Nu kommer svaret från fansen.

Supportergrupperna Black Army, AIK-Tifo, Bajen Fans, Bara Bajare och Hammarby Ultras uppmanar åskådarna på den norra och den södra ståplatsläktaren att lämna sina platser tio minuter före avspark och gå ned i utrymmen under läktaren. Fem minuter efter matchens start ska supportrarna ta sig upp på sina platser igen.

- Vi vet att det inte är bra med bengaler uppe på läktaren och därför vill vi inte organisera pyrotekniken längst ned och ha utbildad personal som tar hand om den. Vi måste markera att vi inte kan ha det så här i fortsättningen. Brandförsvaret måste lyssna på oss, säger Black Armys ordförande Sebastian Gunnarsson till dn.se.

Brandförsvarets beslut kommer även att påverka landslagets vänskapsmatch mot Polen 5 juni.

Svenska fotbollförbundet beräknas förlora omkring en miljon kronor om beslutet står fast.

- Vi har överklagat och tycker att det är omotiverat att det ska drabba landskamper som inte har haft den här typen av problemen, säger förbundets generalsekreterare Sune Hellströmer till SvD.

Emir Osmanbegovic