”Hoppas att det har vänt nu”

Graulund fixade första HIF-segern - men är kritisk: Mycket kan göras bättre

1 av 2
VISADE VÄGEN Peter Graulund (nummer 11), Helsingborgs anfallsförvärv, gjorde två mål när HIF tog säsongens första seger. Här gratuleras han av Martin Fribrock, Jesper Jansson och Erik Wahlstedt.
FOTBOLL

HELSINGBORG

Årets första seger - men än är krisen inte över för Helsingborg.

- Vi vinner med 3-0. Tar tre poäng. Men det är mycket som kan göras bättre, säger matchvinnaren Peter Graulund.

Två mål, framspelning till Gustaf Anderssons mål, varning och avstängd nästa match, ett par brända kanonlägen.

Det var mycket Peter Graulund på Olympia.

- Jag kunde gjort fyra mål men det är svårt att göra mål på alla sina chanser. Vi gör två mål på våra två första chanser. Sen blir det okoncentrerat, säger Graulund.

Han är köpt från Bochum som lånade ut honom till danska AGF förra säsongen. Köpt för att göra mål. Med gårdagens två har det blivit fyra hittills i allsvenskan men förra hemmamatchen mot Göteborg fick han starta på bänken.

- Det har jag inga kommentarer till, säger Graulund och tittar ner i golvet.

"Vi bjuder på chanser"

Kroppsspråket säger mycket och hans insats mot Örgryte säger allt.

Helsingborgs marsch upp från bottenregionerna kan i framtiden nog ganska mycket hänga samman med den snabbe och tuffe danskens formkurva.

- Vi har haft en liten kris. Jag tar mitt ansvar på planen men vi måste spela smartare. Man kan lyxspela ibland men man måste alltid jobba tillbaka.

- När vi leder med 3-0 ska vi bara ta det lugnt och spela ut matchen. Publiken får acceptera att inget mer händer men i stället för att göra det blir vi okoncentrerade och bjuder på chanser sista tio minuterna.

Bakom 3-0 döljer sig en match som Örgryte lika väl kunde ha vunnit.

- Tidigare har vi mött lag som till exempel Kalmar som fått en halvchans och gjort mål. Örgryte har många chanser men gör inga mål. Det är skillnaden mellan tidigare matcher och denna, säger Peter Graulund.

"Det delas ut många kort"

Han fick sin tredje varning för en ful stämpling mot Anders Prytz. HIF-tränaren Peter Swärdh blev oerhört irriterad på domaren Martin Hansson, som funderade på rött kort direkt.

- Domarna här i Sverige delar ut otroligt många gula kort som aldrig getts i Danmark. Man får nästan inte göra någonting här, säger Graulund.

Ser man situationen i repris i tv var nog domarens röda funderingar ganska motiverade.

Avstängning väntar

Peter Graulund och Jesper Jansson är avstängda i den kommande bortamatchen mot Sundsvall. Thando Mngomeni fick en bristning i låret och missar även han den viktiga bottenmatchen.

Även om HIF vann förbättrades inte läget annat än att man passerade AIK eftersom såväl Örebro som Sundsvall vann sina matcher.

- Det betyder ingenting. Vi ska inte titta på tabellen. Vi ska bara titta på oss själva, säger Graulund.

Köpt från Bochum

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM