Englund: Det börjar bli riktigt svettigt

FOTBOLL

AIK:s mardröm fortsätter.

Efter sju omgångar ligger laget på nedflyttningsplats.

– Det börjar bli riktigt svettigt, erkänner en pressad Patrick Englund.

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
FÖRLORARE Patrick Englund deppar efter ännu en smäll för AIK. Och nu ligger allsvenskans största krislag näst sist i tabellen....

Efter tre allsvenska matcher av ”steg i rätt riktning” kom ett spelmässigt bakslag.

0–1 mot Hammarby i en match där AIK inte skapade en enda farlig målchans och knappt hade ett avslut på mål. Fredrik Björcks markskott i 82:a minuten var det närmaste ”Gnaget” kom.

Inte kris – men nästan...

Förlusten innebär att AIK ligger på nedflyttningsplats med bara sex poäng på sju matcher.

Tränaren Patrick Englund var ordentligt bekymrad och besviken efteråt.

– Kris är ett dramatiskt ord men det börjar bli riktigt svettigt. Vi ligger näst sist i tabellen. Ett lag med AIK:s? allting? ska inte ligga näst sist. Det är inte bra.

– Mot Malmö skapade vi målchanser. Det gjorde vi inte i dag. Vi underpresterade något enormt. Vi gjorde precis tvärtemot vad vi pratat om före.

Har det något med spelsystemet att göra?

– Självklart, om vi börjar analysera djupt, så kan man säkert hitta svagheter i det här systemet. Men jag tycker inte vi faller på att vi spelar 4-3-3 utan på att vår aggressivitet är totalt bortsuddad och vi har en passningskvalitet som inte existerar.

Hur ska ni vända det här?

– Helt klart kommer EM-uppehållet väldigt lägligt. Oavsett våra kommande två matcher behöver vi mera tid för att få en klar bild av vad vi vill åstadkomma i framtiden.

Är det uteslutet att ni går tillbaka till 4-4-2?

– Det finns inget som är uteslutet. Men vi har bara spelat sju matcher. Vi har två viktiga matcher innan EM-uppehållet. Sedan kommer vi att rannsaka oss själva och även utvärdera spelsystemet.

Ny ödesmatch

Hur ser du på din egen framtid som förstetränare?

– Jag har ett kontrakt som löper så jag stannar gärna kvar oavsett vad som händer. Men beslutet är inte mitt. Det är två matcher kvar. Sen finns det tid att ett beslut.

På måndag ställs AIK mot Örebro på bortaplan. Förutom att betona vikten av tre poäng förvarnade Englund om att det kan bli en hel del förändringar i startelvan.

– Som vi presterade i dag kommer alla som satt på bänken närmre startelvan, säger Englund.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM