Simon says: Dom bestämmer över allsvenskan

Så dömer domarna när ditt lag spelar

FOTBOLL

Frisk hatar AIK, Ukalovic är Gais-fanatiker och Ingvarsson blåser alltid så att Örebro förlorar.

Blind läktarjargong.

Låt oss slippa den en stund.

I dag bjuder vi på kalla fakta istället. I dag avslöjar vi varför öisare borde skälla på domarna och varför Landskrona borde krama dem.

Och så är vi en konspiration på spåren, så sensationell att Lars-Åke borde sitta löst.

Visst, den handlar om Öster.

När min älskade gamlafarmor fyllde år senast pratade vi fotboll, hon och jag. Hon sa att det inte är så kul att se på tv längre, eftersom hon bara kan se konturerna av spelarna.

– Farfar har aldrig sett mer än så, sa jag.

Gamlafarmor skrattade gott. Min farfar, hennes son, har varit fotbollsdomare så länge jag kan minnas.

Jag har aldrig tyckt att han var bra.

Så är det med domare. Vi tycker sällan att de är bra.

Det är därför det är roligt att hylla dem som förtjänar det. Anders Frisk är lysande internationellt, Martin Ingvarsson gör försvinnande sällan en dålig match, och Peter Fröjdfeldt har varit fantastisk i år.

Men be vilken supporter som helst, och han kan hålla ett tretimmars föredrag om hur alla Sveriges domare (och journalister, det är en annan historia) bestämt sig för att förgöra just hans lag.

Dömer mot 08-lag?

Ta diskussionen om Stockholmslagen. Alla supportrar i 08-området hävdar bestämt att alla domare som dömer deras lag vill visa att de pallar trycket – och därmed favoriserar de 08-lagens motståndare. Och övriga Sveriges fans? Vi kan nöja oss med att säga att de inte håller med.

Det är outsägligt tröttsamt, alltihop.

För att göra spekulationerna åtminstone lite sakliga har jag lagt ner några nätter på att undersöka hur det dömdes i allsvenskan i fjol.

? Vilka lag fick flest frisparkar egentligen?

? Får Hammarby alltid färre varningar än sina motståndare?

? Blåser Frisk fler frisparkar mot än för AIK?

Svaren finns på det här uppslaget. Siffrorna (observera att statistiken inte finns publicerad på nätet, reds anm.) är kalla fakta, men de täcker förstås inte in tolkningsfrågor; feldömda straffar, missade offside-blåsningar och så.

Att topplagen får fler frisparkar än bottenlagen kunde man räkna ut. De för spelet och är skickligare. Gif Sundsvall och Enköping fick färre frisparkar än motståndarna 14 och 15 gånger fler än det var tvärtom.

Mer anmärkningsvärt är det med Öis.

Domarna fattade aldrig att de är ”Lirarnas lag”. Öis kom fyra i serien, men motståndarna fick mer frisparkar hela tolv gånger oftare än motsatsen. Valter Tomaz Jr förklarar hälften – men resten?

Med Bois är det tvärtom – trots att de harvade i botten fick de i snitt nästan fyra fler frisparkar per match än lagen de mötte. Ett annat lag som inte hade några större statistiska skäl till domargnäll är Helsingborg.

Öster fick frisparkar

När jag började kika på siffrorna hade jag dessutom en teori om att nykomlingar ofta har det tufft med domsluten.

Enköping bekräftade den tesen.

Öster? eh.

Öster? ehhrm, gjorde det inte.

Det må så vara att Växjös stolthet gick drygt två år utan att få en enda straff. Men hur förklarar man att näst-sist-i-serien-Öster i 20 omgångar av 26 fick fler frisparkar än sina motståndare?

Analytikern hävdar förstås att det var just därför de åkte ur. Öster är för snällmesigt för allsvenskan.

Konspirationsteoretikern, däremot, siktar hellre in sig på Lars-Åke Lagrell. Förbundsbasens hjärteklubb behandlades bevisligen bäst av alla de allsvenska domarna i fjol.

Där, mina kära vänner, har ni något att snacka om på ståplats

?

en vass penna, en Bank & massor av siffror

Simon Bank