En njutning att se ett så effektivt lag som HBK

Stefan Alfelt: Förklaringen till HBK:s chockstart är enkel

FOTBOLL

HALMSTAD

Förklaringen till Halmstads chockstart i allsvenskan är enkel.

HBK är ett fungerande lag fullt av individuellt skickliga fotbollsspelare som jobbar stenhårt för varandra.

Elfsborg var lite för enkelt motstånd för att Halmstad skulle behöva plocka fram sitt allra bästa men det som bjöds i första halvlek räckte långt.

Det finns inget lag i årets allsvenska som kan matcha Halmstads bolltempo. Bollen flyter runt planen ofta med ett tillslag. Anfallarna skiftar hela tiden positioner. Går ner och möter eller sticker på långbollar. Planens bredd utnyttjas effektivt. Evighetsturbon Magnus Svensson maler sönder motståndarnas offensiv och Dusan Djuric är inte längre bara otroligt lovande. Han växer snabbt mot att bli en riktig toppspelare.

Det är en njutning att se ett lagspel som är så effektivt som Halmstads och det finns ingen anledning till att tro att det inte kan hålla säsongen ut.

Halmstad har inte bara toppkvalitet i en startelva. Toppen är bred också. Ta bara Björn Anklev. Tre inhopp har gett sammanlagt en timme och fyra minuter i allsvenskan och han har redan gjort två mål och spelat fram till ett av Sharbel Toumas. Anklev som spelade i division tre förra säsongen och som kom till Halmstad för att hans flickvän Emma ska studera statsvetenskap på stans högskola. Det är såna klipp som gör att Halmstad med jämna mellanrum sticker upp och utmanar storstadslagen om guldet.

Slöseri eller genidrag?

Jag kan tycka att det är ett resurs-slöseri att använda en landslagsmittfältare som högerback men Mikael Nilsson underordnar sig laget utan att protestera. Men behöver man tre skott för att skjuta upp en plast-

reklamboll på läktaren ska man kanske ifrågasätta hans landslagsstatus i stället.

Jag skojar såklart, men det såg rätt roligt ut när Micke satte första skottet i läktarens tak så att bollen studsade tillbaka till honom igen. Andra försöket sköt han lågt och prickade reklamskyltarna i stället. Tredje gången gillt lyckades han och i matchen hade han inte problem med någonting. Han vann till och med en löpduell mot Lasse Nilsson, vilket inte många gör.

Markus Rosenberg var återigen väldigt mycket bättre än han någonsin var i MFF. Nu spelar han med självförtroende. Han gör rätt värderingar och håller boll effektivt när han ska och spelar när han ska.

Vilsna Elfsborgsspelare

Rosenberg och Sharbel Touma bjöd på matchens läckerhet när Touma klackade till Mackan som direkt klackade tillbaka och öppnade för Touma att få iväg ett skott mot mål.

Två korta snygga passningar, egentligen ganska enkla att göra, men de kollrade bort tre elfsborgare som såg helt vilsna ut.

Fast Elfsborg var vilset från start.

Lasse Nilsson sa att han hellre höll bollen för länge och försökte slå en svår tunnel än att spela en sidledspassning och sen få se någon annan slå bort bollen.

Lasse Nilsson måste bort från Elfsborg.

Med sitt internationella kvicka steg måste han snart få utvecklas på allvar i ett bra lag, men jag vet inte om Bologna är laget man tänker på i så fall.

Elfsborg saknar allt för tillfället. Organisation, skicklighet, tur, spelare i form. Det finns ingenting just nu som motiverar spel i allsvenskan. Förlorar man måndagens ödesmatch mot Örebro väntar dessutom ett grymt EM-uppehåll.

Helvetiska kval

Med tre futtiga poäng följer helvetiska kval och tankegångar om vad som gått snett och hur lite det egentligen finns att göra något åt det. Att träningsspela sig i form är omöjligt eftersom det är skallarna som måste rättas till och ingen spelare på fullt allvar tror att det som presteras mot småklubbar kan jämföras med allsvenskan.

För Halmstad gäller det omvända. För ett lag i den hysteriska form man är för tillfället kommer uppehållet helt fel eftersom form är färskvara. Allsvenskan startar verkligen om efter EM-uppehållet och då kan vi få se många förändringar. I trupper såväl som i form. Hemmamatchen mot Djurgården sjunde juli kan bli väldigt avgörande. Rivstartar HBK då på nytt blir det nog en riktigt rolig höst på Sveriges vackraste fotbollsarena Örjans vall.

Stefan Alfelt