Vi fick en soppa av felaktiga domslut

Simon Bank: Allsvenska krisbyrån är nerringd – nu är det domarnas tur

FOTBOLL

Först var det en trög fotbollsmatch, sedan förvandlades det till en usel fotbollsfars. Till slut vann Hammarby mot Bois och allt var trevligt, logiskt och korrekt.

Nä.

Det där var ett dåligt skämt.

Det var, dessvärre, inte det enda.

Foto: MAGNUS WENNMAN
"EN USEL FILMARE" Björn Runström hade inte gjort den gamla presidenten i Hammarbyarens förra klubb Fiorentina glad. I alla fall inte enligt Sportbladets Simon Bank...

Allsvenska krisbyrån är nerringd. Är det inte Prahl som ringer och vill beställa fem stycken Mattisson eller Englund som vill lägga upp en kostym, så är det domarna som hör av sig.

De har det inte lätt.

Det här är förstås inget jag vill skriva om.

Så vitt jag vet är David Elleray den ende som blivit besatt av fotboll för domarnas skull. Vi andra pratar hellre om mål och dribblingar. Men ibland går det inte att låta bli, efter Hammarby-Landskrona går det definitivt inte att göra det.

För så här illa får det inte vara.

Sanslöst dåligt

En spelare som gör en lika svag insats som domartrion på Söderstadion gör två självmål, bensaxar det egna lagets maskot och krockar lagbussen på vägen hem.

Åke Andreasson, Leif Lindberg och Mikael Nilsson är kompetenta domare som gjorde en usel insats. Mer om det senare. Låt oss lugna ner oss med att prata lite om fotboll först.

Inte för att det var så mycket att snacka om.

Bois har vunnit två gånger om på Söderstadion, den här gången kom de utan både Anders Friberg och offensiva ambitioner. Hammarby fick matchen, var modigare i sina uppspel än i derbyt senast - men torftiga i sitt anfallsspel. Fram till straffområdet spelade de fint, men där väntade en svartvit handbollsvägg och den stora, grönvita idébristen.

Det har pratats mycket om bristen på en målfarlig anfallare i Bajen.

Men i går saknade de inte en Didier Drogba.

De saknade en Paul Scholes, en djupledslöpande mittfältare.

Inlägg efter inlägg singlade in mot fyra-fem stillastående spelare. Björn Runström rev och slet och visade kvalitéer som rörlig forward, men i våg två kom inte en enda löpning, inte en enda rörelse framför Bois mål. Så gör man inte mål, inte mot Linus Malmqvist och Johnny Lundberg. Och definitivt inte mot Jonas Sandqvist.

Hammarby skapade sålunda lite.

Landskrona skapade inget alls.

Jörgen Pettersson är en av de bollsmartaste spelare vi har, när han fick bollen värderade han vila mer än chansspel och höll i för att låta ett hårt pressat lag andas ut.

I paus kändes det som något vi sett förut. Landskrona spelar 0-0 i första halvlek, utnyttjar sina chanser i andra och åker hem med tre poäng.

Ungefär så kunde det blivit igen.

Istället fick vi en soppa av felaktiga domslut och upprörda känslor.

- Domaren var den räddaste skit jag sett i hela mitt liv, sa Jonas Sandqvist.

- Jag är så förbannad att jag inte kan prata, sa Jörgen Pettersson.

Bortom överord och personangrepp går det att konstatera att Åke Andreasson och hans assistenter gjorde en usel match. Inte för att de ville, inte för att de inte försökte döma rättvist - utan för att de hade en dålig dag på jobbet.

Johan Andersson fick springa offside bäst han ville.

Jones Kusi Asare fick spela fotboll med händerna.

Och Björn Runström"

Låt mig säga så här: Hans filmning mot AIK i derbyt var superb i jämförelse med den i går.

Låt mig också säga: Jag förstår att Vittorio Cecchi-Gori, den excentriske filmmagnaten, la av som president i Fiorentina innan Runström kom till klubben.

Hade aldrig stått ut

Cecchi-Gori hade aldrig stått ut med en så usel filmare.

Man kan ha olika förhållningssätt till filmningar. I min värld är det ingen skillnad på en back som rycker i en tröja för att nå en fördel eller en anfallare som lägger sig billigt för att uppnå samma sak. Som Jörgen Pettersson sa när jag frågade:

- Jag ska inte säga för mycket, jag har filmat rätt mycket själv i min dag.

Det har han ju.

Fotbollsfariséerna (och sådana finns det gott om på Söderstadion) borde vara upprörda över det moraliska övertrampet. Själv är jag mest upprörd över att två domare, ur olika vinklar, misslyckades med att se att Björn Runström fejkade.

Hammarby vann rättvist, de var det bättre och överlägset mest positiva laget.

Det känns viktigt att påpeka det också, som ett sista domslut över matchen.

Ett korrekt sådant, tänka sig.

Domarmissar får alltid folk att rya om professionalisering av domare, eller andra patentlösningar. Jag tror inte på det. Domare kommer alltid att göra misstag. Och i allsvenskan har vi fortfarande fler domare av internationell klass än vi har mittfältare.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM