Tom Prahl håller på att tappa greppet

Stefan Alfelt: Jag kan inte längre lita på Prahl

FOTBOLL

MALMÖ

Igår brast ännu en illusion.

I en värld där lögner ofta blir till sanningar är det alltid skönt att ha någon man tror sig kunna lita på.

Jag har litat på Tom Prahl.

Nu kan jag inte göra det längre.

Tom Prahl sökte efter lösningar.

I en bandinspelad intervju ställde jag frågor och fick svar av Tom Prahl efter förlusten mot Landskrona. Samtalet föll sig ordagrant så här:

"Efter AIK-matchen pratade du med spelare och ledare i omklädningsrummet. Madsen och Borg var där och då säger en källa jag har att du säger: Om ni inte har fullt förtroende för mig kan jag gå direkt.

- Man pratar så mycket när man är besviken.

Du sa så alltså. Vad menade du med det?

- Men det är klart när man gör en så urusel match som vi gjorde mot AIK, det var långt långt under anständig nivå, då är det klart att man får dåligt samvete."

Sportbladet konstaterade det anmärkningsvärda i att tränaren för allsvenskans stora guldfavorit sa så. Vi hårdrog ingenting. Prahls svar om stundens besvikelse var nyanserade och förklarande.

Upprepade dementin

Vår kollega Kvällsposten följde upp med bekräftande intervjuer med såväl MFF:s ordförande Bengt Madsen som lagets store ledargestalt Patrik Andersson.

När jag då igår i två morgontidningar fick läsa uttalande av Prahl att han visserligen inte läser kvällstidningar men det han fått höra om vad som stått inte stämmer blev jag naturligtvis sårad som yrkesman.

Förbannad blev jag när jag fick höra honom upprepa dementin på presskonferensen efter matchen mot Kalmar. När Prahl sen direkt efter frågestundens slut gick fram till mig och påstod att han inte riktade sig mot mig och det jag skrivit blev jag mest konfunderad.

Håller Tom Prahl på att fullständigt tappa greppet?

En tränare med den bakgrund och erfarenhet Prahl har borde inte kunna bli så skärrad av pressen det innebär att leda ett MFF fyllt av bra fotbollsspelare. Oavsett hur stort tryck omgivningen sätter på honom kan jag inte förstå att en man jag ansett stå för en i branschen ovanlig ärlighet plötsligt känt sig tvungen att missleda sin omgivning med en förvanskad historiebeskrivning.

Berör många

Efter vårt korta efter-presskonferensen-samtal intervjuades Prahl direkt i Tv 3. Då var det som sagts i omklädningsrummet återigen sagt i besvikelse och det fanns inte längre tillstymmelse till dementier.

Det här låter såklart som ett dåraktigt försvarstal av en kvällstidningsjournalist. Vi som av hävd getts ett cementerat fördomsfullt rykte som skrupelfria lögnmaskiner som producerar våra påhitt med ett enda syfte - att sälja våra tidningar. Tom Prahl spädde på den fördomen när han lät fina morgontidningar okritiskt svälja hans dementi.

Det tyckte jag inte om.

Men framförallt tycker jag inte om det faktum att jag i fortsättningen ännu noggrannare måste värdera om jag ska tro på Prahl eller den ofta mycket insatte supportern som bestämt hävdar att Afonsos skada inte är en skada utan ett utslag av hans otrivsel med Prahls ledarskap.

Det som händer i MFF berör väldigt många mänskor. Därför är det för många intressant att veta om den huvudansvarige har full kontroll över sig själv och över sin trupp.

Jag är inte längre så säker på att Tom Prahl verkligen har något av det.

Spelet mot Kalmar fungerade inte förrän Tobias Grahn fick flytta ner till en mittfältposition. Spelsystemet med fem mittfältare bygger på sammansättningen i Malmös spelartrupp, men utan Afonso på planen och med Grahn i kedjan kan jag inte förstå varför Malmö spelade så överhuvudtaget. Nu tvingades backlinjen till ett evigt långtjongande mot fem MFF:are alldeles för långt upp i banan, dessutom med nio Kalmarspelare runt sig, i stället för att bli det bollhållande speldominerande lag som spelsystemet ska leda till.

Stefan Alfelt