– Lika pressad som kostymen

Lasse Sandlin: AIK är lovligt villebråd

FOTBOLL

ÖREBRO

Trots ännu en förlust var allt inte elände på Eyravallen för AIK:s tränare Patrick Englund.

AIK började piggt, AIK avslutade aggressivt, och av publiken fick han till och med beröm – för sin klädsel.

Mitt i andra halvlek händer det. ÖSK leder med 1–0, då vi plötsligt hör en röst ur folkhavet som riktar sig till AIK-tränaren rakt nedanför oss:

– Englund! Du är lika pressad som din kostym!

AIK-ätarna är många just nu...

Foto: Ulf Höjer
Sammanbiten Gnagare Patrick Englund fick se en underhållande match – men fortfarande har han inte varit med om en seger som huvudtränare.

Det blir lätt så när en av Sveriges framgångsrikaste idrottsföreningar befinner sig i fritt fall, och detta AIK dessutom tillhör både huvudstaden – jo, AIK är faktiskt bildat på Biblioteksgatan 8 i centrala Stockholm – och har kunglig anknytning.

Lovligt villebråd, alltså.

Så har jag nu flera gånger fått mejl från en P O Thunström, som vill ha reda på hur länge sedan det var som AIK inte hade lag varken i fotbollens eller ishockeyns högsta serie.

Lätt fråga att svara på. Det har nämligen aldrig hänt.

I varje fall inte sedan fotbollsallsvenskan startade 1924 och sedan AIK första gången spelade om SM i hockey 1930.

Fotbollen har varit ur högsta serien 1951–52, 1961–63 och 1979–81.

Hockeyn har varit ur 1955–58, 1959–60, 1986–87, 1993–94 och nu 2002–04.

Motvind på allvar

Olyckorna har dock inte smittat mellan sektionerna.

Men nu, även om det fortfarande är 18 omgångar kvar, så är man allt tvungna att ta motvinden på allvar. Även i AIK.

Att alla utanför gör det är det ingen tvekan om.

På Eyravallen var det till att börja med tränare Englund som häcklades för pressvecken på sin mörka kostym.

Därefter vd-sonen Martin Åslund som buades ut, så fort han rörde bollen, efter en incident där domaren Stålhammar märkligt nog bara varnade den skadade liggande Petter FurusethOlsen för ett slag mot Åslund, sedan denne demonstrativt ställt sig bredbent över norrmannen.

Antingen ingen. Eller båda.

Nu är ju både Martin Åslund och Mats Rubarth ändå avstängda i våromgångens slutmatch mot Landskrona på söndag. Två frustrerade herrar som bara mår bra av att vila.

Behöver laget skäll?

Att Patrick Englund är en pressad man är lika lätt att se som det är lätt att förstå efter sex matchers basande utan vinst.

Sune Sylvéns beskrivning i måndagens SvD av ”...en tränare som står och vrålar vid sidlinjen som en frustrerad pappa i S:t Erikscupen...” var på pricken. Liksom frågan om det verkligen är stormskäll AIK behöver.

Efter 2–1-förlusten mot Örebro handlade det om att ”några spelare gjorde horribla misstag”.

Visst, 1–0 föregicks av en vändning och ett suveränt ryck av Petter FurusethOlsen förbi tre AIK-are, innan han serverade Lars Larsen en boll som inte kunde undgå att göras mål på.

Visst, 2–0 föregicks av ett suveränt växelspel utmed sidlinjen mellan Furuseth-Olsen och Larsen, innan Ricardo Costa fick bollen och kunde dribbla av först Fredrik Björck och sedan målvakten Håkan Svensson.

Det, Patrick Englund, handlade inte om ”horribla misstag” utan om stor fotbollskonst av ÖSK:s norrman, dansk och brasse i en mycket underhållande match.

Tittar man på AIK:s nystart efter EM-uppehållet så ser programmet inte alltför avskräckande ut: Kalmar hemma 7 juli, Elfsborg borta 11 juli och IFK Göteborg hemma 15 juli.

Ny ledare i juli

Mitt tips är, att AIK då leds av en annan huvudtränare än Patrick Englund, men att krögaren från Hagagatan ändå finns kvar i ledningsgruppen.

Om han inte är för stolt för att ha någon över sig. Kostymen lär han väl få behålla ändå.

Till sist: Stefan Lundin har också spelat allsvensk fotboll i AIK.

Med sina tre mål på tio matcher 1976 har ÖSK:s tränare idag ett bättre facit än alla i AIK-truppen.

Lasse Sandlin