Kris-svenskan

Experterna: Så ska storklubbarna Djurgården, Malmö och AIK lösa sina problem

FOTBOLL

Tre storlag – tre lag med problem. Sportbladet lät Sveriges främsta fotbollsexperter ställa diagnos och komma med förslag på kur för att Djurgården, Malmö och AIK ska hitta tillbaka till sina forna vinnande recept.

8. Djurgården –2 9p

Pontus Kåmark, TV4:

”Svenska lag slår helst ur underläge men Djurgården är jagade och pianot är inte så självspelande längre. Laget saknar kontinuitet och spetskompetens. Men har laget bara tålamod är de fortfarande bra nog att vända och börja vinna. Men de måste ha en ordinarie startelva för att komma i gång.”

Stefan Alfelt, Sportbladet:

”Dom har inte spelare för den typen av fotboll de försöker prestera. Nu ser vi hur beroende dom var förra året av Kim Källström och Gert den Ouden. I dag händer ingenting framåt. Djurgården måste ut och värva offensiva spelare under uppehållet. Dessutom borde ledningen byta spelsystem till 4–4–2.

Thomas Wernersson, SVT:

”Kim Källström och Stefan Rehn är naven och motorn som saknas oerhört. Komplementspelarna som förut stod bredvid har inte kunnandet att ta över tomrummet. Nu måste lagledningen hitta ett nytt nav, en ny motor, men jag är tveksam om de lyckas inom den trupp de har i dag. Men jag tror Djurgården löser problem.”

Simon Bank, Sportbladet:

”Laget saknar både spelmässiga och mentala pådrivare. Förlusterna av både Källström och Dorsin har kostat mer än någon räknat med, Djurgården måste ut på transfermarknaden och hitta en stark och rörlig forward, som dom kan använda centralt. Vinnarkänslan som skapats av alla framgångar är borta.”

Ralf Edström, Radiosporten:

”Det är inte lätt att säga vad Djurgården ska göra. Det fattas forwards, den Ouden är inte typen som springer igång laget. Och förlusterna av Källström och Åkeby betydde en hel del. Sedan blev Andreas Johansson lite knäckt av att inte komma med i EM, det är en liten förklaring. Och han är superviktig för klubben.”

Glenn Hysén, TV3:

”Nu var andra halvlek mot Göteborg rätt bra. Men stundtals såg det inte ut som om spelarna ger 100 procent. Men jag tror att det kommer vända för Djurgården, bara de får ett resultat med sig. Det är hårt jobb som gäller där också.”

Lasse Anrell, Sportbladet:

”Förlorar man mot Göteborg på hemmaplan, då är det uppenbart att det är kris. Djurgårdens problem är att man har tappat organisationen i försvarsarbetet. Och alla framgångsrika lag bygger på bra försvarsspel. Djurgården tappade det med Sören Åkeby.”

Lasse Sandlin, Sportbladet:

”Jag tyckte det såg riktigt bra ut mot Göteborg. När de plockat bort den Ouden hittade de tillbaka till det snabba spelet. Djurgården behöver fart. Och så behöver de en riktigt bra mittfältare, en ledargestalt. Men det är inte så lätt att få tag i, det måste ju stämma med karaktären också.

Summering:

Förlusten av Kim Källström är den största anledningen till mästarnas knackiga spel. När transferfönstret öppnar måste Djurgården hänga på låset för att hitta en spelmotor och en snabb, stark forward för den centrala positionen. Då kan laget spela med samma fart som i fjol.

5. Malmö FF +8 13p

Pontus Kåmark:

”Här finns stjärnorna men med Patrik Andersson borta saknas en ledare, Patrik måste tillbaka från sin skada. Dessutom behövs en Afonso i bra form på mitten. Men jag ser gärna att Tom Prahl fortsätter spela 3–5–2. MFF har en spelidé som ska räcka långt.”

Stefan Alfelt:

”Det händer inte mycket framåt, även om försvaret ser bra ut. Jag tycker inte Prahl utnyttjar spelarna rätt. Grahn har flyttats runt för mycket och måste ges en fast plats på innermittfältet. Framåt får de lösa problemen med en ny anfallare utifrån, en Peter Ijeh som hugger på allt.”

Thomas Wernersson:

”Har kvalitet men inte ett lag. Men allra först måste ledningen bestämma för vem som bestämmer. Vilket spelsystem gäller? Här finns en risk att osäkerheten sprider sig och orsakar inre konflikter. Om Prahl tar tag i det och börjar bestämma så tror jag det slutar väl. Men helt klart kan Malmö bättre än i dag.”

Simon Bank:

”Ett lag där många fotbollsviljor drar åt olika håll, inte minst rent taktiskt. Grundproblemet är att Borg byggt laget men att Prahl tränar det. Passar de nya spelarna in i ett lag som leds av Prahl? På planen är det största problemet mittfältet. Sen tror jag alla på tok för tidigt accepterade att det fanns problem som egentligen inte var så stora.”

Ralf Edström:

”De måste sluta att hatta runt med spelsystem. Det är ett tecken på panik att ändra system så tidigt. Sedan måste laget lära sig att leva med pressen. Det måste dom verkligen. Men jag tror att Malmö kommer att skärpa till sig.”

Glenn Hysén:

”Malmö har mycket nytt folk, därför tar det tid att spela ihop ett lag. Men det är inte bra att man ändrar spelsystem, det är oroväckande. Sedan har Tom Prahl aldrig haft så mycket press på sig tidigare. Vi får se om han pallar det. Men jag tycker inte att det är någon krisstämpel på MFF ännu, med hårt jobb så löser de det här.”

Lasse Anrell:

”De måste börja dra åt ett håll. Nu går Borg, Prahl, Afonso och Patrik åt varsitt. Malmö ska sluta spela 3–5–2. De ska spela 4–4–2, det system som deras tränare kan. Malmö ska slopa experimenten. Behärskar inte tränaren spelsystemet spelar det ingen roll hur bra spelarna är.”

Lasse Sandlin:

”Det viktigaste är att Patrik Andersson är frisk. Att man växlar spelsystem är ingen krisstämpel, det kan man gott göra. Men Prahl måste visa att det här han som bestämmer. Han verkar dock vara i balans igen, efter senaste matchen. Det finns en otrolig kapacitet i laget.”

Summering:

Tom Prahl är tränare i Malmö FF – och tränare Prahl måste bestämma sig för två saker:

1) Att det är han som är tränare – och därmed chef – och ingen annan.

2) Vilket spelsystem han vill spela med, vare sig det betyder fyra eller fem mittfältare.

13. AIK –5 6p

Pontus Kåmark:

”Jag anser att AIK haft fel strategi i flera år, klubbledning och lagledning är inte ihopsnackade, planeringen känns inte genomtänkt. Gnaget får jobbigt att vända det här. Lagledningen måste byta spelsystem och lira 4–4–2. Mittfältet är för dåligt för att de ska kunna ha tre man på topp, ytorna ända ner i backlinjen blir för stora. Här behövs trygghet.”

Stefan Alfelt:

”Har ganska bra spelare men lider av turbulensen i hela föreningen. Verkar inte vara någon som tror på det dom sysslar med. För att lösa problemen måste AIK bestämma vem som egentligen ska träna laget och vilket system som gäller för den trupp de har. Förmodligen måste de värva en spelfördelare, också.”

Thomas Wernersson:

”Här krävs ett lugn i föreningen. Ingen harmoni alls just nu och problemen är bra mycket större än i Malmö, inte minst beroende på att truppen är så mycket svagare. Ledningen använder fel spelidé sett till det material de har. Jag är tveksam till om AIK vänder det här, ingenting i dag tyder på det.”

Simon Bank:

”Om inte AIK släpper sin prestige och byter spelmodell är de riktigt illa ute. Spelarmaterialet håller inte för den fotboll de spelar i dag, här krävs en anpassning till förutsättningarna. Sen har ju AIK misslyckats kapitalt på spelarmarknaden och det visar sig i dag. Laget lider dessutom av en rad fel beslut, från sportledning ner till tränarnivå.”

Ralf Edström:

”Det har varit mycket strul i klubben under flera år. Nu måste de gå igenom det som har hänt, rensa luften. Och AIK har inte material för att sitt nuvarande spelsystem, de bör spela 4–4–2. De behöver få tillbaka Andreas Andersson som alltid gör sitt jobb. Och de ska inte göra några fler idiotvärvningar, som Boateng.”

Glenn Hysén:

”Här är det verkligen kris. AIK får inte ihop någonting. Men jag tycker inte heller att AIK har en speciellt bra trupp. Det är inga skräckinjagande namn de har. Ska de ta sig ur krisen måste de köpa minst två nya spelare. Försvarsspelet håller allt annat än allsvensk klass. Och så behöver de en ledartyp. Krister Nordin är på väg nedåt.”

Lasse Anrell:

”De måste ta in en konsult i krismedvetande. AIK måste börjar om från noll, annars åker de ut. Och så måste de börja spela 4–4–2, de har inga spelare för något annat och det borde dom ha förstått för länge sedan. AIK bör också tvinga Tommy Söderberg att på frilansbasis rädda klubben ur träsket.”

Lasse Sandlin:

”Dom måste ha lugn och ro. Det får dom efter matchen mot Landskrona. Det AIK måste göra är att skaffa en målskytt. Annars har de ett bra lag, tycker jag. Klubben måste dock bestämma sig för vem som ska leda laget. En tränare som snabbt kan sätta sin stämpel på laget.”

Summering:

AIK har begått alla fel som finns i boken – nu måste de ta tag i de två svåraste frågorna. De måste bestämma sig för vem som ska träna laget — och de måste bestämma sig för att slänga ut 4–3–3-tänkandet och ta tillbaka gamla invanda 4–4–2. Det är vad truppen håller för.

Stefan Persson, Thomas Tynander