Källström sågar Dif

Djurgårdens guldhjälte: De måste utveckla och förnya

1 av 3 | Foto: Nikolai Jakobsen
GULD VÄRD Under Kim Källströms tid i Djurgården vann laget två raka SM-guld och Svenska Cupen - nu spelar Källström i franska Rennes.
FOTBOLL

Djurgården med Kim Källström - ett guldlag.

Djurgården utan mittfältsgeniet - ett mittengäng.

Källström vet varför.

- Djurgården måste förnya spelmodellen. De måste utveckla taktiken och inte spela på samma sätt hela tiden, säger Källström till Sportbladet.

2002 och 2003 var Djurgården överlägset bästa fotbolls-lag i Sverige.

Två SM-guld och en seger i Svenska Cupen.

Meriter som skapat en liten dynasti.

Många experter trodde Djurgården skulle dominera svensk fotboll i många år framöver - men i dag är laget bara ett mittengäng.

Åtta i allsvenskan och hela 13 poäng från Halmstad i toppen.

Kim Källström lämnade Djurgården i höstas.

Har inte sett laget live

Han följer laget så gott han kan från sin nya hemstad Rennes i Frankrike.

- Jag försöker följa med. Men det är svårt när man inte kan se matcherna på tv. Och jag har inte haft tillfälle att se laget live ännu, säger Källström.

Han har en klar åsikt varför mästarlaget blivit en liten slagpåse i allsvenskan.

- Det går inte om man bara tömmer och tömmer ett lag på bra spelare. Fyller man inte på med kvalité blir laget sämre. Så är det, säger Kim Källström.

Han syftar på spelarförluster som han själv, Johan Elmander och Mikael Dorsin. Lägg därtill att Jesper Blomqvist fortfarande är skadad och är otillgänglig för klubbledningen.

"Ändra på spelet"

Fyra klasspelare som inte Djurgården ersatt.

- Sedan tycker jag att Djurgården måste ändra på spelet. Man kan inte fortsätta med det gamla och tror att det ska gå bra år efter år. Man måste utveckla och förnya. Det går inte att göra samma sak hela tiden, säger Kim Källström.

Djurgården spelar med en uppställning 4-3-3. På mittfältet ska två defensiva balansspelare utgöra ryggraden i anfallsspelet. Just en sådan roll hade Källström i Djurgården. Nu har både Abgar Barsom och Stefan Bergtoft försökt ta över Källströms roll - men misslyckats.

4-3-3 fungerade bra med Källström - men dåligt utan.

- Det ligger något i vad han säger. Jag trodde på de här spelarna vi har just nu. Man kan diskutera om jag har övervärderat, överskattat eller missbedömt truppen. Helt klart är att vi saknar Källström och den spetskompetensen han har. Bredden i truppen är även inte tillräcklig, säger Zoran Lukic, tränare för Djurgården.

Säsongen 2002

Säsongen 2003

Säsongen 2004

Tomas Ros