- Skärpning, allsvenskan!

Sportbladets Stefan Alfelt om prestationsångest, måltorka och uselt spel: Bara HBK bjuder på underhållande fotboll

FOTBOLL

GÖTEBORG

Internationellt sett har allsvenskan inte varit en bra fotbollsliga på många år.

Nu börjar den bli tråkig också.

Under de senaste årens fotbollshausse har vi kunnat självbedra oss i den positiva energi som strömmat från fyllda läktare i en mängd underhållande matcher.

Inramningen finns fortfarande men det händer inte lika mycket på planerna. Sportbladets statistik visar att målsnittet sjunkit rejält i år jämfört med de fyra senaste säsongerna.

Trots att det inte känns som att lagen blivit fegare eller mer försvarsinriktade. Snarare är det lagens offensiva effektivitet som minskat drastiskt.

På Gamla Ullevi brände Paulinho målchanser han borde ha gjort tre mål på.

Malmös Niklas Skoog är en skugga av fjolårets effektive skyttekung.

Peter Ijeh har stundtals varit lysande som spelare men har bara gjort ett mål. På straff.

Hammarby har ingen spets.

Djurgården och AIK har inget spel.

Jag vet inte om det är så men det känns som att årets allsvenska drabbats av ett allvar som inte funnits de senaste gladsäsongerna.

Illavarslande omen

Med möjligheter till större intäkter och större krav från supportrar och sponsorer har det återigen blivit viktigare att inte förlora än att vinna.

Prestationsångest är ett ord som faktiskt inte använts på många år i svensk fotboll men i år poppade det upp som ett illavarslande omen redan efter sjätte omgången.

De stora lagen våndas och bara Halmstad imponerar med sitt snabba effektiva anfallsspel byggt på rörlighet och arbetsvilja.

Läckert att se, men om allsvenskan ska behålla sin status måste storstadslagen lyckas. För hur man än gläds åt att lag från mindre orter kan vara med och konkurrera är det i de stora städerna som en ligas status byggs.

Karlsson fundersam

Någon gång måste allsvenskan få ett storlag som dominerar och drar till sig landets bästa spelare. Innan det sker kommer vi inte ens att tillfälligtvis kunna konkurrera med Europas stora.

När läktarna tömdes på folk satt domarbasen Bosse Karlsson kvar och stirrade med tom blick ut över Gamla Ullevis gräsplan.

Jag förstår att han var fundersam.

Markus Strömbergsson hade levererat ännu en i årets långa rad av svaga domarinsatser, med förmodligen två missade straffar och en rad spelfördärvande inkonsekventa ingripanden. Sverige har alltid nästan oavsett idrott kunnat hävda att vi åtminstone har bra målvakter och bra domare.

Bra målvakter köper jag, men domarna är jag minst sagt tveksam till numera.

Rekrytering av domare har i alla tider varit ett problem. Kanske ska man försöka att locka elitspelare som lagt ner sina aktiva karriärer, för det är spelförståelsen som brister mest av mycket som brister hos många nu.

Trelleborgs tränare Ulf Larsson klagade på att allsvenskan spelas med olika bollar vilket självklart är fel när bollarna nu ges så olika egenskaper.

Med de nya lätta helgjutna bollar som fladdrar likt platsbollar i luften blir alla kanonskyttar av brasilianskt snitt.

Det är inte problemet.

Problemet är att bollarna uppträder olika. Vissa studsar mycket högre än andra. Andra skruvar sig åt fel håll. Trelleborgs målvakt Fredrik Persson kom med en intressant synpunkt..

- Det är okej att man vill att det ska bli många mål men det kan bli svårt att rekrytera målvakter när alla inser att det blir ett omöjligt jobb.

Problem vi får leva med

Att skotten blir hårdare accepterar målvakter.

Att bollens balans ändras så att den fladdrar totalt oberäkneligt när skott kommer från 30-40 meter är man däremot mer tveksamma till.

Ingen vill ju stå som ett fån inför en publik som inte kan förstå hur man släpper in ett skott som man i verkligheten är helt chanslös att kunna läsa.

Olika bollar är ett problem vi får leva med så länge som ingen bolltillverkare är beredd att köpa ut alla andra och sponsra hela allsvenskan.

En sådan sponsring faller på att varje klubb har kontrakt med materialtillverkare som kräver att klubben spelar med deras boll för att de ska få skor och kläder.

Enhetlig boll var aktuell för ett antal år sen då Posten var på väg att bli huvudsponsor för allsvenskan. Då skulle alla klubbar ha fått spela med en gul boll av samma märke.

Gul boll?

Lika ruggigt som vita fotbollsskor.

Granskar: Så stort är underhållningsvärdet i allsvenskan – klubb för klubb

Längre ner på sidan. Sportbladet granskar: Så stort är underhållningsvärdet i allsvenskan – klubb för klubb