Säsongens sämsta halvlek - ändå är Hammarby tvåa

Sportbladets Lasse Sandlin: Den reporter som försökte få Linderoth att tala om kris hade ingen framgång

FOTBOLL

SUNDSVALL

Det svänger snabbt i den allsvenska fotbollen.

Är bara tio dagar sedan jag läste en domedagskrönika av Roland Engström i Sundsvalls Tidning under rubriken ”Krisen är ett faktum i Giffarna”.

Då hade Sundsvall just spelat 0–0 mot Elfsborg och inlett en svit på fyra matcher utan förlust.

Fast det kunde man ju inte veta då...

Efter 2–0 mot Hammarby ligger laget plötsligt sexa i tabellen.

Det är klart, att det är osedvanligt jämnt i mitten – sex lag inom tre poäng – och att Giffarna lever på att man har spelat en match mer än de övriga fem i det skiktet.

Ändå kan vi, mindre än två veckor efter den förtvivlade redaktör Engströms vädjan om ”...en efterlängtad trepoängare. Hur länge ska vi behöva vänta? Finns över huvud taget chansen till nytt kontrakt kvar när det händer?” – konstatera att allt är ungefär som vanligt i trä- och fotbollspatronernas stad.

Kolla tabellen här nedan! Efter nio omgångar ska det vara mellan nio och tolv Gif-poäng...

Fyra matcher i rad utan förlust, det fick Patronerna (Giffarnas supportrar) aldrig uppleva i fjol.

Däremot spelade man i augusti 2002 fem matcher i rad utan förlust, och det är dit man nu siktar på söndag då serieledande Halmstad kommer på besök.

Tro nu inte att man darrar i Sundsvall.

Här vet man hur lätt man har för HBK. Tre raka segrar hemma: 2–1 i fjol, 3–2 året innan, dessförinnan 3–1.

Dessutom spelar man i medvind. Bara det att göra två mål på tolv minuter på det Hammarby som på åtta tidigare matcher (720 minuter) bara släppt in fyra.

90% Lundqvists mål

Det första gjordes av Vännäs-sonen Peter Olofsson, men det var till 90 procent Fredric Lundqvists förtjänst. Även om, som Bajens Anders Linderoth också påpekade, ”han inte ska få promenera över halva plan rakt in i straffområdet”.

– Lite tråkigt att Fredric inte är aktuell för EM sån storform som han nu är i, tyckte Patrick Walker, Gif-tränaren.

Visst är det märkligt, om man tänker på att Helsingborgs Erik Wahlstedt finns EM-nominerad som ytterback och att Hammarbys Alexander Östlund är uttagen som reserv på hemmaplan.

Fredric Lundqvist har nu under samma vecka sopat banan med båda.

Han släppte inte till något bakåt. Bajen-fyndet Petter Andersson försökte men gav till slut upp, och framåt var ”Lunkan” hela tiden en pådrivare och ofta med i finishen.

Andra starka medelpadingar: de båda riviga anfallarna Jonas Wallerstedt, nu delad fyra i skytteligan, och Andreas Hermansson, som innan han bars ut på bår visade en spänst i steget som vi inte sett sedan guldåret i Hammarby.

Plus för klipporna

Plus klipporna i mittförsvaret: Johan Andersson, fortfarande obesegrad i klubben, och den Stefan Ålander som först med kort varsel hamnade på bänken och sen efter bara 20 minuter fick ersätta ljumskömme Patrik Eriksson Ohlsson.

För Hammarby kvarstår problemet, att man inte kan göra mål.

Dessutom har man inte råd att göra en så dålig halvlek som torsdagens första, Bajens sämsta i år. En hyfsad förstakvart men sen försvann både Mikkel Jensen och Karl-Oskar Fjörtoft ur spelet. Totalt.

10–0 i avslut under andra halvlek låter bra, men det var bara Fjörtofts volleylobb som beredde Fredrik Sundfors något besvär.

Trots allt ligger Hammarby fortfarande tvåa, och den reporter som försökte få Anders Linderoth att tala om kris hade ingen framgång:

– En kollektivt dålig match var det. Inget annat.

Till sist hör jag, att Linderoth i tv tydligen förklarat den dåliga motivationen med, att man nu spelat så många matcher under kort tid.

Visst, sen 2 maj har Hammarby mött Örebro (2–1), Sandvikens IF i cupen (3–1) Trelleborg (0–1), AIK (1–0), Landskrona (3–1) och nu Sundsvall (0–2).

Sex matcher på 19 dagar.

Medan Sundsvall sen 2 maj mött Kalmar (1–2), Kristianstads FF i cupen (3–1), Elfsborg (0–0), IFK Göteborg (1–0), Helsingborg (3–3) och nu Hammarby (2–0).

Sex matcher på 19 dagar.

Skillnad det. Eller..?

Lasse Sandlin